Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Prva dva dni obiska predsednika vlade v New Yorku v znamenju začetka zasedanja GS OZN in srečanj s tujimi voditelji

 

Prva dva dni obiska predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Mira Cerarja, ki se udeležuje zasedanja 72. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov, sta minila v luči otvoritve generalne skupščine, večih bilateralnih srečanj in udeležbe na dogodku francoskega predsednika o globalnem dogovoru za okolje.

  

Predsednik vlade se je odzval vabilu na sprejem, ki ga je priredil predsednik Vlade Japonske Shinzo Abe. Sogovornika sta potrdila odlične odnose med državama in pozdravila napredek na področju gospodarskega sodelovanja, ki sta ga začrtala pred letom dni na delovnem obisku Japonske. V zadnjem letu je namreč prišlo do pomembnih investicij japonskih podjetij v Slovenijo.

  

Včeraj se je premier udeležil otvoritve splošne razprave 72. zasedanja Generalne skupščine OZN, ob robu zasedanja pa tudi večih sprejemov, med drugim sprejema generalnega sekretarja OZN za vodje delegacij, sprejema predsednika Evropskega sveta, prvega podpredsednika Evropske komisije ter visoke predstavnice EU za skupno zunanjo in varnostno politiko, ter sprejema, ki sta ga za vodje delegacij priredila ameriški predsednik in njegova soproga. Ob robu zasedanja je premier poudaril, da se moramo z izzivi, kot so številni konflikti, onesnaženje okolja, migracije, terorizem in drugi, denimo lakota in neenakosti, soočati hitreje, bolj učinkovito in bolj povezano. 

  

Premier dr. Cerar je imel ob robu zasedanja več bilateralnih srečanj: sestal se je s predsednikom vlade Butana Tsheringom Tobgayem, kolumbijskim predsednikom in prejemnikom Nobelove nagrade za mir Juanom Manuelom Santosom ter s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. S slednjim sta tudi potrdila termin za naslednje dvostransko srečanje, ki bo 27. septembra v Zagrebu, slovenski premier pričakuje, da bo osrednja tema pogovorov implementacija arbitražne razsodbe. Ob robu zasedanja je prišlo tudi do srečanj s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, črnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem, makedonskim premierjem Zoranom Zaevom, predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in luksemburškim premierjem Xavierjem Bettelom.

  

Predsednik vlade dr. Cerar se je udeležil tudi dogodka francoskega predsednika Macrona na temo globalnega dogovora za okolje. Slovenija po besedah predsednika vlade ostaja zavezana varovanju okolja in trajnostnemu razvoju, pri tem pa kot ključne vidi trajnostno porabo in ravnanje z naravnimi viri, varovanje ekosistemov in učinkovite ukrepe proti globalnemu segrevanju. »Slovenija pozdravlja iniciativo in močno verjame v pomembnost sodelovanja med državami na področju varovanja okolja ter je med tistimi, ki si prizadevajo za varovanje okolja, naših naravnih virov in podnebja za prihodnje generacije,« je izpostavil slovenski premier. 

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi