Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Skupno zasedanje vlad Republike Slovenije in Republike Srbije

»Srbija je pomembna politična in gospodarska partnerica Slovenije«, je na današnji novinarski konferenci po skupnem zasedanju vlad Republike Slovenije in Republike Srbije poudaril slovenski predsednik vlade dr. Miro Cerar. Ob robu skupnega zasedanja so potekala bilateralna srečanja na ministrski ravni, podpisani pa so bili tudi sporazum o zaposlovanju državljanov Republike Srbije v Sloveniji, memorandum na področju varnosti pri delu ter pismo o nameri o širitvi sodelovanja na področju filmske kulture.

Predsednik vlade je v nadaljevanju poudaril, da so gospodarski odnosi med državama odlični. Krepitev dosedanjega sodelovanja, še posebej na gospodarskem področju in skupnem nastopanju na tretjih trgih, je bilo tudi v ospredju današnjega skupnega zasedanja. 

 

Srbija ostaja najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije z območja JV Evrope, hkrati pa je Srbija tudi pomembna destinacija za slovenske naložbe. V Srbiji je registriranih preko 1.500 slovenskih podjetij, kar je daleč največ med vsemi tujimi investitorji v Srbiji. Slovenska podjetja v Srbiji zagotavljajo okoli 25.000 delovnih mest in prispevajo h krepitvi srbskega izvoza. Blagovna menjava ves čas raste: v letu 2016 pa je dosegla najvišjo vrednost v zadnjih desetih letih (1,24 milijarde evrov), v prvih devetih mesecih pravkar minulega leta pa se je povečala kar za 6,4 % v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2016.  Kot je dejal premier Cerar v izjavi za medije se nadaljnje priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja kažejo predvsem na področju varovanja okolja, digitalizacije, infrastrukture in energetike. 

 

 

Slovenija podpira Srbijo na poti v EU ter prizadevanja za stabilnost v regiji


»Predsednici vlade Brnabić sem zagotovil, da bo Slovenija še naprej aktivno podpirala evropsko perspektivo Srbije« je nadalje poudaril premier Cerar, »tako v okviru evropskih institucij kot z bilateralno tehnično pomočjo. Tudi zato pričakujemo, da bo Srbija intenzivno nadaljevala z reformami in napredovala na poti v Evropsko unijo.« V pogovorih so se predstavniki obeh vlad dotaknili tudi širitve EU, saj je v letu 2018 z objavo širitvene strategije za države Zahodnega Balkana pričakovati okrepljeno dinamiko EU v regiji. Slovenija podpira širitev z vsemi državami regije, pri čemer pa izpostavlja pomen krepitve in spoštovanja vladavine prava. 

 

Premier Cerar je glede dialoga Beograd – Priština poudaril, da Slovenija podpira vsak napor za nadaljevanje dialoga in vsakršna prizadevanja za stabilizacijo regije. Pri tem je poudaril tudi nujnost aktivne vloge EU pri ohranjanju miru na tem območju. 

 

Vlogo EU je izpostavila tudi srbska premierka Brnabić v kontekstu implementacije arbitražne razsodbe med Slovenijo in Hrvaško. Poudarila je, da si Srbija prizadeva predvsem za spoštovanje mednarodnega prava ter izpostavila, da je mednarodna arbitraža lahko model za regijo in način reševanja odprtih vprašanj med dvema državama, če se ne zmoreta drugače dogovoriti. 

 

 

Slovenija za pospešitev reševanja vprašanj nasledstva


Predsednik vlade je poudaril, da sta se s srbsko predsednico vlade v pogovoru na štiri oči dotaknila tudi vprašanj nasledstva, to vprašanje pa je bilo pomembna tema tudi na plenarnem zasedanju obeh vlad. PV Cerar je v izjavi za medije poudaril, da »gre za izjemno pomembno materijo, ki jo državi sporazumno rešujeta. Delo mešane komisije in njenih podskupin za kulturno dediščino in arhivsko gradivo se bo v naslednjih mesecih še intenziviralo za hitrejši napredek na posameznih področjih«. Premier je kot znak dobrih odnosov med državama omenil tudi danes vložen predlog zakona o kolektivnem priznanju kulturnih pravic pripadnikom manjšin iz nekdanjih jugoslovanskih republik. 

 

V nadaljevanju današnjega srečanja slovenske in srbske vlade se bosta predsednika vlad udeležila tudi slovensko-srbskega poslovnega foruma, na katerem sodeluje več kot 170 gospodarstvenikov iz obeh držav. 

 


Bilateralna srečanja 


Ob robu srečanja slovenske in srbske vlade je bilo tudi več bilateralnih srečanj na ministrski ravni. Med drugim sta se srečala tudi zunanji minister Karl Erjavec in ministrico za evropske integracije Srbije Jadranko Joksimović, ki sta potrdila namero obeh držav po nadaljnjem dobrem sodelovanju na področju nasledstva. Glede razmer v regiji sta se strinjala, da je treba še naprej krepiti regionalno sodelovanje in spoštovanje dogovorov. Minister Erjavec je sogovornico seznanil s potekom slovenskega izvajanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško in pri tem opozoril, da je implementacija razsodbe pomembno sporočilo za regijo in EU. Model reševanja mejnih sporov z arbitražo je primeren za reševanje vseh mejnih sporov med državami Zahodnega Balkana, je poudaril. 

 

Minister Erjavec je zagotovil nadaljnjo podporo evropski perspektivi Srbije, z ministrico Joksimović pa sta izmenjala tudi pričakovanja glede napovedane širitvene strategije, ki jo bo februarja predstavila Evropska komisija. 

 


Celovita ureditev zaposlovanja ekonomskih migrantov, okrepljeno sodelovanje na področju kulture ter zagonskih podjetij

 

Pomembna tema pogovorov je bilo tudi zaposlovanje državljanov Republike Srbije v Sloveniji, sodelovanje na področju varnosti in zdravja pri delu, odzivi na demografske kazalce in področje ekonomskih migracij. Ministrica Anja Kopač Mrak in minister Zoran Đorđević sta podpisala tudi sporazum, ki ob upoštevanju učinkov kroženja delovne sile, prostovoljnega vračanja delavcev migrantov v državo izvora ter etične kadrovske politike v prid zmanjševanju bega možganov predstavlja podlago za celovito ureditev zaposlovanja srbskih državljanov v Sloveniji. 

 

 

Kljub intenzivnemu in razvejanemu sodelovanju držav na gospodarskem področju sta se minister Počivalšek in srbski državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Trivunec na bilateralnem srečanju strinjala, da morata državi izkoristiti številne poslovne priložnosti, pri čemer sta izpostavila predvsem področje zagonskih podjetij, digitalizacije ter turizma. Minister Počivalšek je povedal, da Slovenija podpira eno ključnih prioritet bolgarskega predsedovanja, to je širitev EU na Zahodni Balkan: »Slovenija bo tudi v prihodnje nudila aktivno podporo povezovanju Zahodnega Balkana na področjih transporta, komunikacij, energetike, izobraževanja in digitalizacije.« Minister je pozdravil in izrazil podporo tudi slovenskim podjetjem, ki so oddala ponudbo za nakup srbskih podjetij.

 

 

Med Slovenijo in Srbijo poteka intenzivno sodelovanje na praktično vseh segmentih kulture, predvsem na področju glasbene, uprizoritvene in filmske umetnosti. V zadnjem času se je okrepilo sodelovanje na področju knjige in založništva ter vizualne umetnosti, izražena je tudi želja obeh strani po tesnejšem sodelovanju na področju filma in avdiovizualne dejavnosti. Pristojna ministra za kulturo ob robu današnjega skupnega zasedanja vlad podpisala pismo o nameri v zvezi z nadaljnjim sodelovanjem na področju filma in avdiovizualne dejavnosti.

 

 

Odnosi na področju kmetijstva tradicionalno odlični 


Ministra Dejan Židan in Branislav Nedimović, pristojna za kmetijstvo, sta na bilateralnem srečanju potrdila tradicionalno odlične odnose na področju kmetijstva, v okviru današnjih pogovorov pa sta posebej izpostavila poglobitev sodelovanja na področju mladih kmetov, izvajanju kmetijske politike in pripravam na reformo SKP ter srečanju na visoki ravni v okviru pobude 16+1 na področju gozdarstva, kjer sodelovanje koordinira Slovenija, letošnje srečanje na ministrski ravni pa bo potekalo v Srbiji. Minister Židan je na njegovo željo srbskega kolega Nedimovića seznanil tudi z aktivnostmi, ki bodo v Sloveniji potekale ob prvi obeležitvi svetovnega dne čebel med 18. – 20. majem ter ga povabil na ministrsko konferenco, organizirano ob tem dogodku.

 

 

Posnetek novinarske konference  

 
 (38 KB)

 Skupna izjava obeh vlad (38 KB)

 

 

ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi