Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

Slovenski in portugalski premier v Sloveniji o gospodarskem sodelovanju in evropskih izzivih

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar danes na delovnem obisku gosti predsednika Vlade Portugalske republike Antónia Costo. Predsednika vlad držav, ki sta partnerici in zaveznici ter imata dobro razvite prijateljske odnose, sta v pogovorih največ pozornosti namenila poglabljanju gospodarskega sodelovanja ter aktualnim izzivom v Evropski uniji.

 

Slovenski in portugalski premier sta ocenila, da je na področju gospodarskega sodelovanja še mnogo priložnosti, pri tem pa posebej poudarila možnosti za skupni nastop slovenskih in portugalskih podjetij na tretjih trgih ter krepitev blagovne menjave med obema državama. Ta sploh v zadnjem času raste, vendar je po njuni oceni, tudi zaradi dobrih gospodarskih gibanj v obeh državah, še več prostora za rast. Identificirala sta tudi področja z največjim potencialom, med drugim npr. avtomobilsko industrijo, farmacijo, logistiko, informacijske in nove tehnologije. Dogovorila sta se za poglobitev sodelovanja obeh ministrstev, pristojnih za gospodarstvo.

 

Slovenija in Portugalska sta državi, ki imata na trenutne izzive, s katerimi se sooča Evropska unija, zelo podobne poglede. Za obe je prioriteta, da ostaneta v najbolj integriranem jedru EU, pri tem pa zagovarjata enakopravnost držav članic, njihovo medsebojno solidarnost ter spoštovanje temeljnih evropskih vrednot, kot so svoboda, demokratičnost in vladavina prava.

 

Premierja obeh držav sta posebno pozornost namenila ekonomskim in socialnim vprašanjem ter zunanji in notranji varnosti, kar je ključno za zagotavljanje dolgoročne stabilnosti in enotnosti evropskega povezovanja. Dotaknila ta se tudi večletnega finančnega okvirja in se strinjala, da ta mora zagotavljati izvajanje dosedanjih dosežkov EU. Premier Cerar je tu posebej poudaril pomen kohezijske politike.

   

Obe državi se pripravljata na predsedovanje Svetu EU v letu 2021, ko bosta, tako kot v letih 2007 in 2008, v skupnem triu predsedujočih držav. Premierja sta pregledala dosedanje priprave obeh vlad in se strinjala, da je koordinacija med obema državama v postopku priprav zelo pomembna in koristna za uspešno predsedovanje.

Novinarska konferenca predsednikov vlad Slovenije in Portugalske
Nalagam ...


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi