Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Pojasnilo glede govora predsednika vlade v Evropskem parlamentu

Predsednik Evropskega parlamenta Tajani je novembra 2017 v pismu voditeljem držav članic Evropske unije slednje pozval, da Evropskemu parlamentu predstavijo svoje poglede glede prihodnosti Evropske unije. 

 

Ob nastopu nove vlade je bilo sredi novembra 2018 kabinetu predsednika Evropskega parlamenta Tajanija posredovano vprašanje, ali bi bilo seznam govornikov možno razširiti tudi z novim predsednikom slovenske vlade. Ob dodatni prošnji za odgovor smo odziv kabineta EP Tajanija prejeli šele v začetku februarja letos, ko je bil slovenski strani posredovan neformalni predlog, da bi slovenski predsednik vlade Evropski parlament lahko nagovoril konec marca oziroma v aprilu 2019, torej tik pred koncem mandata Evropskega parlamenta. 

 

Glede na neposredno bližino evropskih volitev in dejstvo, da sta bila v omenjenih terminih predvidena nagovora še dveh predsednikov vlad ter da vsi člani Evropskega sveta Evropskega parlamenta v tem sklicu ne bodo nagovorili, se je predsednik vlade odločil, da člane Evropskega parlamenta nagovori na eni izmed prihodnjih priložnosti ob novem sklicu Evropskega parlamenta, ko bo lahko poleg svojih pogledov na prihodnost Evropske unije predstavil tudi konkretnejše prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU 2021. Premier Šarec svojega nastopa v Evropskem parlamentu ni zavrnil, temveč je predlagal, da evropske poslance nagovori ob novem sklicu. Ne nazadnje utegne biti v drugi polovici leta, tudi v luči pogajanj o prihodnjem večletnem finančnem okviru EU, razprava o prihodnjih izzivih Evropske unije še bolj aktualna.

 

Doslej je člane Evropskega parlamenta nagovorilo 19 članov Evropskega sveta. 


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi