Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade: »Danes praznujemo obletnici medijev, ki spodbujata dvojezičnost, informiranost in ohranitev narodne identitete.«

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je nocoj v Lendavi nagovoril zbrane na slovesnosti ob 60-letnici radijskega in 40-letnici televizijskega programa v madžarskem jeziku na RTV Slovenija.

V nagovoru je poudaril, da danes praznujemo častitljivi obletnici, obletnici medijev, ki spodbujata dvojezičnost, informiranost, ki spodbujata ohranitev narodne identitete. »Tudi Slovenci smo narod, ki ve, kako je, če si izven svoje domovine. Oba naroda, tako madžarski kot slovenski, se dobro zavedata, da je potrebno poskrbeti za tiste izven meja in da jih matični državi ne smeta pozabiti.«

 

Poudaril je, da je Slovenija vedno bila in vedno bo naklonjena narodnim skupnostim, tako madžarski kot italijanski na drugi strani. Ne nazadnje imamo v ustavi zapisano, da imata obe narodni skupnosti svoja poslanca. Z obema je, po besedah predsednika vlade, sodelovanje zelo dobro, saj se vsi skupaj zavedajo, da je v današnjih časih, ko nekateri skušajo razdvajati, skušajo vnašati prepir in nemir, sodelovanje še toliko bolj pomembno. »Živimo v časih, ko je pomembno vedeti, kam spadaš, ko je pomembno, da smo vsi skupaj odgovorni za sožitje in da smo vsi vpoklicani, da združujemo različno misleče in spoštujemo drug drugega,« je spomnil premier.

 

Oba medija sta doslej opravila veliko delo. V nadaljevanju je spomnil tudi na oddajo Hidak – Mostovi, ki jo je spremljal kot otrok in je že takrat prenašala informacije, jezik in kulturo z vzhoda po vsej Sloveniji.

Obema medijema in vsem zbranim je zaželel, da bi tudi v prihodnje znali živeti skupaj, da bi se zavedali, da smo dolžni spoštovati svoj narod, jezik in kulturo ter hkrati bogatiti in spoštovati kulturo sosedov, tako eni kot drugi.

 

»Želim vam veliko lepih oddaj, lepih novic, obilo sožitja, sodelovanja in strpnosti,« je misli zaključil predsednik vlade.

 

Po besedah vodstva RTV Slovenija gre za pomembni obletnici obeh elektronskih medijev, ki si ves čas obstoja prizadevata za ohranjanje maternega jezika, njegovo dvigovanje na višjo raven in ozaveščanje pripadnikov madžarske narodne skupnosti o njihovem izročilu, koreninah, kulturi ter pripadnosti.


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi