Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade drugi dan v Davosu o Zahodnem Balkanu

 

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se je na zadnji dan 49. letnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu udeležil panela na temo Zahodnega Balkana.

  

Na panelu, ki sta ga moderirala predsednik WEF Borge Brende in Martina Larkin, vodja regionalnih strategij za Evropo in Evrazijo pri WEF, so voditelji razpravljali o varnosti ter napredku posameznih držav v tem delu Evrope. V času, ko se Evropa sooča s političnimi, gospodarskimi in družbenimi izzivi, se mora Zahodni Balkan spremeniti v cenjenega ter stabilnega partnerja Evropske unije. Eden od načinov za doseganje stabilnosti v regiji je pospešitev gospodarskega razvoja z oživitvijo podjetniške dejavnosti, privabljanjem tujih naložb in močnim čezmejnim povezovanjem podjetij.

  

Predsednik vlade je poudaril, da lahko trdimo, da je regija naredila velike in pomembne korake od vojn v 90. letih, vendar lahko tudi trdimo, da regija ni storila dovolj, da bi zapolnila vrzel s preostalo Evropo. Priznati moramo eno pomembno dejstvo – Zahodni Balkan je strateškega pomena za EU in ostalo Evropo. Če se ozremo nazaj v prejšnje stoletje, je bila takrat regija celo bistvenega pomena. Spomnil je, da je Zahodni Balkan v osrčju Evrope. Ni na obrobju, ni v soseščini Evrope. Zato regija potrebuje aktivno, odgovorno in pošteno Evropsko unijo, ki bo pomagala vsem državam v regiji, da čim prej izpolnijo njene standarde. To je v našem skupnem interesu. Države EU in države Zahodnega Balkana sodelujejo v številnih regionalnih pobudah (npr. Brdo-Brioni, Berlinski proces), ključno je iskati sinergije. Slovenija lahko tu, zaradi poznavanja regije, opravi pomembno povezovalno vlogo. Regija potrebuje poleg političnega napredka hkraten razvojni dvig, kar bo zagotovilo mladim boljšo prihodnost. WEF kot eden najvplivnejših nosilcev javno-zasebnega partnerstva lahko pomembno dopolni že obstoječe regionalne pobude, posebej Berlinski proces.

  

Ob robu Svetovnega gospodarskega foruma se je premier tudi danes srečal z nekaterimi voditelji držav, najvišjimi predstavniki mednarodnih institucij in gospodarstva.

  

S predsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Sumo Chakrabartijem je pogovor tekel o zadnjem poročilu EBRD-ja o tranziciji dela, aktualnih izzivih v bančnem in podjetniškem sektorju ter možnem sodelovanju pri projektih v Sloveniji. Predsednik vlade se je srečal tudi s predsednikom vlade Makedonije Zoranom Zaevom, voditelja pa sta spregovorila o gospodarskem sodelovanju med državama, odnosih in razmerah v regiji ter širitvi Evropske unije. Premier Šarec je sogovorniku čestital tudi za velik uspeh makedonske zunanje politike.


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi