Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade Marjan Šarec na Cerju o vrednotah miru

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se je v soboto, 22. 9. 2018, udeležil srečanja ob mednarodnem dnevu miru na Cerju.

  

Ob pomniku miru, postavljenem v poklon braniteljem slovenske zemlje, se je poklonil vsem, ki so dali življenja, da lahko danes svobodno in v miru živimo v lastni državi. 

  

V svojem nagovoru je spomnil na prvo svetovno vojno, ki je terjala ogromno žrtev in se je zgodila, ker je takratni politiki vse ušlo iz rok. Prva svetovna vojna pa je bila priložnost za generala Rudolfa Maistra, da je Sloveniji priboril severovzhodni del Slovenije. Takrat se je začela trnova pot, da Slovenija postane republika, ki jo imamo danes. Spomnil je tudi na drugo svetovno vojno, ki je vzela prihodnost mnogim generacijam. Bila je vojna za osvoboditev, vojna za obstoj Slovenije in tudi takrat se je zgodil velik del slovenske državnosti. Ob tem je dodal, da ne moremo soditi takratnih dejanj, saj nismo bili del njih. Hvaležni smo le lahko vsem, ki so imeli pogum in so se borili za svojo domovino. In tudi vsem, ki so se leta 1991 borili v vojni za neodvisno ter samostojno Slovenijo, kot jo poznamo danes. 

  

»Naša osnovna vrednota v Sloveniji je vedno bila beseda samo s tremi črkami – MIR. Zelo enostavna beseda, a hkrati tako težko dosegljiva stvar.«

  

“Prav je, da si prizadevamo za mir, moramo biti spoštljivi drug do drugega, moramo imeti radi svojo domovino. Vse se začne pri tem. Če mi ne bomo izobešali slovenskih zastav, jih tudi drugi ne bodo namesto nas. Če bomo mi držali skupaj, potem bo tudi naša domovina obstala. To smo dolžni tistim, ki so zanjo dali življenje. Ohranimo mir za zmeraj.”

  

Ob tem je še dodal, da dandanes tudi politika nikakor ne sme ločevati ljudi, ne sme biti razlog, da ustvarja slabo voljo in prepire med ljudmi.

  

Poleg številnih zbranih so bili na vseslovenskem zborovanju za mir navzoči tudi praporščaki Zveze društev general Maister, Društva TIGR Primorske, Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze društev in klubov MORIS ter Zveze slovenskih častnikov.

  


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi