Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade Marjan Šarec na neformalnem zasedanju voditeljev EU v Salzburgu

Predsednik vlade je poudaril pomen učinkovitega varovanja zunanje meje EU in krepitve sodelovanja z državami Zahodnega Balkana pri soočanju z varnostnimi in migracijskimi izzivi.

  

Predsednik vlade Marjan Šarec se je 19. in 20. septembra 2018 v Salzburgu udeležil neformalnega zasedanja voditeljic in voditeljev držav ter vlad članic EU. 

  

Voditelji so na delovni večerji razpravljali tudi o aktualnem stanju na področju migracij, zlasti v luči izvajanja sklepov junijskega zasedanja Evropskega sveta. Strinjali so se, da gre za skupni problem, ki se ga je treba lotiti na sistematičen in trajen način s sodelovanjem vseh držav članic. Hkrati so se zavzeli za okrepitev sodelovanja s tretjimi, zlasti afriškimi državami, in sicer z namenom odpravljanja vzrokov množičnih migracij. 

  

Predsednik vlade je ob tem poudaril, da stališče Slovenije ostaja nespremenjeno. Pri tem je izpostavil pomen sodelovanja z državami Zahodnega Balkana pri reševanju migracijskih izzivov. Slovenija bo še naprej aktivna pri iskanju skupnih rešitev na področju migracij, prav tako bomo še naprej glede na zmogljivosti izkazovali potrebno solidarnost v odnosu do držav članic EU. Kot je znano, se Slovenija drži svojih zavez glede sheme preseljevanja, naša vojaška ladja Triglav je sodelovala v operaciji Sofija v Sredozemlju, naši policisti aktivno sodelujejo pri varovanju meja v Srbiji in Makedoniji.

  

Osrednji temi drugega dne zasedanja sta bili notranja varnost in krepitev varovanja zunanje meje Evropske unije. Voditelji so podprli nadaljnjo krepitev sodelovanja varnostnih in pravosodnih organov ter boljše izmenjave informacij med njimi. Pri tem so bili enotni glede čimprejšnje okrepitve obsega in pristojnosti Evropske mejne ter obalne straže, s čimer se bo okrepil nadzor nad zunanjo mejo Evropske unije. 

  

Premier Šarec je v razpravi pozdravil krepitev sodelovanja na področju notranje varnosti, pri tem pa izpostavil tudi pomen tovrstnega sodelovanja z državami Zahodnega Balkana. Slovenija s tem delom Evrope namreč zelo aktivno sodeluje že dlje časa. Izpostavil je tudi pomembnost učinkovitega varovanja zunanje schengenske meje. 

  

Na delovnem kosilu ob zaključku srečanja so voditelji razpravljali tudi o aktualnem stanju v pogajanjih o Brexitu. Kot je predsednik vlade že izpostavil na srečanju z glavnim pogajalcem Barnierem, Slovenija v celoti podpira prizadevanja Komisije, da se sporazum čim prej doseže, pa tudi pogajalske smernice o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom.

  

Voditelji se bodo k omenjenim temam vrnili na oktobrskem zasedanju Evropskega sveta.

  

Premier Šarec se je ob robu neformalnega vrha bilateralno srečal tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Izmenjala sta poglede na srečanje, predsednik pa se je Tusku zahvalil tudi za njegovo zelo dobro povezovalno delo znotraj EU. Priložnost za kratek pogovor pa je bila tudi z avstrijskem kanclerjem in gostiteljem neformalnega srečanje voditeljev EU Sebastianom Kurzem.

  


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi