Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade na azijsko-evropskem vrhu o pomembnosti povezovanja obeh celin

Predsednik vlade Marjan Šarec se je udeležil 12. azijsko-evropskega foruma, katerega namen je krepitev dialoga in sodelovanja med obema celinama na različnih področjih, kot so trgovina in naložbe, povezovanje, trajnostni razvoj, podnebne spremembe ter varnostni izzivi.

Na tokratnem vrhu so voditelji razpravljali o krepitvi gospodarskega partnerstva, o globalnih in regionalnih vprašanjih ter o prihodnosti ASEM-a, ki mora temeljiti na spoštovanju mednarodnega prava in na pravilih sistema globalne trgovine.

 

»Gre za povezovanje dveh celin, iskanje skupnih točk, predvsem na gospodarskem področju, pa tudi političnem,« je izpostavil slovenski premier in pojasnil, da je za kakršne koli rešitve največjih sodobnih izzivov potreben dialog. Temu so namenjena srečanja, kot je današnji evropsko-azijski vrh, kjer lahko celotna EU in posamezne države članice sklenejo še kakšen dogovor ali namero o prihodnjem sodelovanju, izmenjajo stališča, je poudaril premier ter sklenil, da je Azija zelo pomembna partnerica EU, ki je ne bi smeli podcenjevati.

 

Predsednik se je v sklopu dogodka udeležil dveh plenarnih zasedanj, ki sta bili posvečeni gospodarski rasti Evrope in Azije ter krepitvi monetarnega sistema. Poudaril je pomembnost načela sodelovanja v okviru ASEM-a, ki med drugim temelji na spoštovanju mednarodnega prava v mednarodni skupnosti in učinkovitem multilateralnem sodelovanju. Posebno pozornost je namenil vprašanju enakosti spolov in opolnomočenju žensk ter njihove vloge v krepitvi miru in varnosti. Kot primer dobre prakse na področju krepitve varnosti  je izpostavil slovensko pobudo Pozitivna agenda za mlade na Zahodnem Balkanu, ki je namenjena preprečevanju radikalizacije in ustvarjanju razvojnih ter zaposlitvenih priložnosti za mlade, in bi lahko služila kot model za naslavljanje podobnih izzivov v drugih delih sveta. Omenil je tudi delovanje slovenskega sklada za razminiranje, ki letos beleži dvajseto obletnico obstoja in katerega dejavnost financirajo tudi nekatere azijske države.

 

Dogodek je bil tudi priložnost za srečanje s svetovnimi voditelji. Že včeraj se je predsednik vlade sestal s predsednikom ruske vlade Dmitrijem Medvedjevom. To je bilo prvo srečanje obeh voditeljev z namenom nadaljevanja tradicije dobrih odnosov med državama. Pogovore sta namenila predvsem krepitvi dvostranskega gospodarskega in kulturnega sodelovanja, premier Medvedjev pa je ob koncu srečanja predsednika vlade povabil na obisk v Moskvo. 

 

Še pred tem se je srečal tudi z vietnamskim premierjem Ngujen Ksuan Pukom, s katerim sta izpostavila prijateljske odnose med obema državama ter izrazila vzajemen interes za krepitev nadaljnjega gospodarskega sodelovanja.

 

 Govor predsednika vlade (111 KB)


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi