Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade na delovnem obisku na Finskem o ključnih izzivih Evropske unije

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se danes mudi na delovnem obisku na Finskem, kjer se je že srečal s predsednikom Vlade Republike Finske Juhom Sipiläjem.

 

Voditelja sta največ pozornosti namenila aktualnim razmeram v Evropski uniji s poudarkom na prednostnih nalogah finskega predsedovanja Svetu EU, ki bo v drugi polovici leta 2019. Premier Šarec je ob tem pozdravil osredotočenost bodočega finskega predsedstva na za Unijo pomembne tematike, kot so poglabljanje enotnega trga, krožno in digitalno gospodarstvo, krepitev zunanje trgovine ter podnebne spremembe. Ob tem je poudaril, da je ob poglabljanju enotnega trga nujno treba odpraviti tudi obstoječe ovire na notranjem trgu, ki omejujejo čezmejni pretok oseb, blaga in storitev. 

 

Posebno pozornost sta premierja namenila tudi aktualnemu vprašanju izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije ter pogajanjem o večletnem finančnem okviru EU 2021–2027, ki naj bi se zaključila v drugi polovici letošnjega leta, torej prav v času finskega predsedovanja Svetu EU. Sogovornika sta se strinjala, da imata Slovenija in Finska zelo sorodne interese in poglede na prihodnost Evropske unije. Eden od dokazov za to je nedavno skupno pismo, nastalo na pobudo Slovenije, v katerem so se kmetijski ministri 15 držav članic zavzeli za močnejše financiranje razvoja podeželja po letu 2021 in pri katerem je bila med glavnimi podpornicami prav Finska. Predsednika vlade sta se pri tem zavzela za krepitev sodelovanja med državama.

 

Voditelja sta v pogovoru izmenjala tudi izkušnje glede priprav na predsedovanje Svetu EU, saj sta obe državi podobne velikosti, obe bosta tudi predsedovali v drugi polovici leta.

 

Sogovornika sta ob koncu delovnega kosila poudarila interes za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama, ne le na področju evropskih zadev, temveč tudi na področju gospodarstva in kulture ter drugih področij.

 

Predsednik vlade se je v sklopu obiska srečal tudi z vodstvom Evropskega centra odličnosti za zoperstavljanje hibridnih groženj, kjer se je seznanil z delovanjem in prioritetami centra. Center odličnosti združuje že 20 držav članic EU in zveze NATO, s svojim delovanjem krepi mednarodno sodelovanje, znanje in izkušnje pri enem od ključnih sodobnih varnostnih izzivov, tj. soočanju s hibridnimi grožnjami. Slovenija bo letos intenzivirala aktivnosti za pridružitev in vključitev v Evropski center odličnosti za zoperstavljanje hibridnih groženj.

 

Ob robu delovnega srečanja se bo premier Šarec udeležil tudi delovne večerje predsednikov vlad Belgije, Danske, Estonije, Finske, Nizozemske in Slovenije, namenjene izmenjavi stališč o stanju v Evropski uniji pred neformalnim zasedanjem voditeljev 9. maja v romunskem Sibiu.


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi