Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade na delovnem obisku v Avstriji

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se je mudil na delovnem obisku v Avstriji. Srečanju in delovnemu kosilu z gostiteljem zveznim kanclerjem Republike Avstrije Sebastianom Kurzem je sledil sprejem pri zveznem predsedniku Republike Avstrije dr. Alexandru Van der Bellnu. 

  

Avstrija v drugi polovici leta 2018 predseduje Svetu EU, zato so bile v ospredju pogovorov z zveznim kanclerjem Kurzem predvsem aktualne evropske teme, ki jih bodo voditelji naslovili na zasedanju Evropskega sveta prihodnji teden, zlasti vprašanje migracij in azilne politike, prihodnosti schengenskega sistema ter tudi brexita in večletnega finančnega okvira. Premier Šarec je ob tem pozdravil prizadevanja avstrijskega predsedstva Svetu EU pri reševanju teh zahtevnih vprašanj. Glede migracij je premier ponovno poudaril nujnost skupnega odziva EU, pri tem pa posebej izpostavil pomen reševanja problematike pri njenem izvoru ter prizadevanj za učinkovitejši nadzor zunanje meje Evropske unije. V tej luči je dodal, da za nadzor na notranji meji med Slovenijo in Avstrijo ni objektivnih razlogov, ter se zavzel za čimprejšnjo vrnitev k polnemu izvajanju schengenske ureditve.

  

Sogovornika sta se strinjala, da je v interesu celotne EU, da pride do čimprejšnjega dogovora z Združenim kraljestvom glede njegovega izstopa iz Evropske unije ter nato do vzpostavitve celovitega in ambicioznega sodelovanja. 

  

Glede večletnega finančnega okvira sta se oba premierja strinjala, da mora do dogovora priti čim prej, vsekakor pa v letu 2019. Ob tem sta se zavzela za tesnejše sodelovanje zlasti pri vprašanju krepitve politike razvoja podeželja.

  

Izmenjala sta stališča tudi glede razmer na Zahodnem Balkanu. Delila sta oceno, da je treba z aktivnim pristopom prispevati k razmeram, ki bodo omogočile naslavljanje odprtih vprašanj na Zahodnem Balkanu. Zavzela sta se za nadaljnjo podporo vključevanja regije v EU, ob tem pa izpostavila pomen izpolnjevanja pogojev s strani držav kandidatk in na drugi strani kredibilne širitvene perspektive. 

  

Vezano na dvostranske odnose med sosedama sta se strinjala, da imata državi odlične odnose zlasti na gospodarskem in kulturnem področju, kar se kaže v intenzivnem dialogu na več ravneh. Voditelja sta posebej pozdravila dejstvo, da je blagovna menjava med državama presegla 5 mrd. EUR in beleži močno, 9-odstotno rast, ter se ob tem zavzela za nadaljnje spodbujanje dobrega gospodarskega sodelovanja. 

  

Pogovor je nanesel tudi na slovensko narodno skupnost v Avstriji, kjer je premier ocenil, da je bil v zadnjih letih dosežen pomemben napredek, ob tem pa poudaril, da Slovenija prepoznava slovensko narodno skupnost na Koroškem in Štajerskem kot pomemben vezni člen s sosednjo državo. Pri tem je izrazil pričakovanje, da bo avstrijska vlada uresničila zaveze glede povečanja financiranja manjšinskih organizacij. 

  

Predsednika vlade Marjana Šarca je sprejel tudi avstrijski zvezni predsednik Alexander Van der Bellen, s katerim sta izmenjala poglede glede prihodnosti EU, avstrijski predsednik pa je izrazil tudi zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem med obema državama.

  


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi