Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade na forumu Afrika-Evropa: »Nova realnost zahteva trdno partnerstvo med celinama, ki je vključujoče in temelji na enakosti«

 

Predsednik vlade se je na Dunaju udeležil Foruma na visoki ravni Afrika-Evropa, katerega osrednja tema je bila krepitev gospodarskega sodelovanja med Evropo in Afriko s poudarkom na inovacijah ter digitalizaciji, predvsem na področju kmetijstva, financ, zaposlovanja, trajnostnega dostopa do energije in e-uprave.

   

Namen foruma je tako krepitev dialoga med evropskimi in afriškimi voditelji, predstavniki podjetij, inovacijskimi prvaki ter drugimi deležniki, s posebnim poudarkom na sodelovanju in gradnji partnerstev v digitalni dobi ter zagotavljanju blaginje in konkurenčnosti na obeh kontinentih.

  

Predsednik vlade je v nagovoru poudaril prav dejstvo, da gospodarstvo in družbi obeh celin postajajo vse bolj povezani, zato je vse bolj jasna tudi potreba po reševanju skupnih izzivov. Nova realnost zahteva trdno partnerstvo med Evropo in Afriko, ki je vključujoče in temelji na enakosti. Digitalizacija in inovacije pa lahko ponudijo priložnost, da skupne izzive naslovimo drugače kot v preteklosti.

  

Izrazil je zadovoljstvo, da so vidni rezultati Petega vrha Afriške unije in Evropske unije, ki je potekal lani novembra v Abidžanu – Memorandum o soglasju o miru, varnosti in upravljanju ter novo Zavezništvo Afrike in Evrope za trajnostne naložbe in delovna mesta. Zavzel se je tudi za dosego Agende 2030 v vseh njenih vidikih, ob tem pa poudaril, da blaginja tako Afrike kot Evrope zahteva, da se gospodarska rast ne nadaljuje na račun okolja ali ljudi.

  

Predsednik vlade je zaključil z mislijo, da morata obe celini tesno sodelovati pri oblikovanju partnerstev, ki bodo omogočila razvoj in rast inovativnih podjetij, digitalno transformacijo ter nova delovna mesta, zlasti za mlade. Stabilnost in varnost, investicije v inovacije ter digitalizacijo, ki bodo zagotovile priložnosti za razvoj, so predpogoj za blaginjo obeh kontinentov. Poudaril je, da Slovenija podpira spodbujanje odgovornih poslovnih praks, kot so dostojno delo, pošteni delovni standardi in varstvo okolja, vključno s preprečevanjem korupcije na vseh področjih digitalnega gospodarstva. Da pa bi dosegli dolgoročne, obojestransko koristne rešitve za prihodnje generacije, moramo še naprej stremeti k sodelovanju med vladami, zasebnim sektorjem in civilno družbo, hkrati pa ohranjati spoštovanje človekovega dostojanstva, človekovih pravic, pravne države, demokracije in okolja, ki podpira naš napredek.

  

Na dogodku, ki sta ga gostila avstrijski zvezni kancler Sebastian Kurz in predsedujoči Afriški uniji predsednik Ruande Paul Kagame, so prisostvovali voditelji mednarodnih institucij, držav članic Evropske unije in 27 afriških držav ter visoki predstavniki globalnih podjetij.

  

Premier Šarec se je ob robu foruma srečal tudi z voditelji Egipta, Nigra in Ruande, ki v letu 2018 predseduje Afriški uniji.  Izmenjali so poglede o možnostih poglabljanja sodelovanja med državama, posebej na gospodarskem področju.

   

V sklopu foruma so potekali tudi okrogle mize in B2B-srečanja, ki so se jih udeležili predstavniki šestih slovenskih podjetij in Gospodarska zbornica Slovenije.


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi