Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade nagovoril zbrane na prireditvi Zveze društev upokojencev Slovenije

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je danes na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani nagovoril zbrane na prireditvi Zveze društev upokojencev Slovenije ob obeležitvi njihovega dneva – Dneva ZDUS-a.

V nagovoru je poudaril pomen delovanja upokojenskih društev, ki so nepogrešljiv del naše družbe: »Skrbite za to, da se ljudje družijo, da imajo veliko lepega, dolga leta ste delali, ste se trudili vsak na svojem področju, zato je prav, da sedaj gledate na svet z optimizmom in veseljem.«

 

Poudaril je tudi, da se vlada dobro zaveda problematike, vezane na materialni položaj upokojenk in upokojencev, vsega pa se žal ne da rešiti čez noč.

 

»Ukrepi, ki jih bomo morali sprejeti v prihodnosti, so nujni in marsikaj bo potrebno narediti na tem področju – od odmernega odstotka, usklajevanja pokojnin do ukrepov, ki so vezani na dolgi rok. Vemo, da čakamo na demografski sklad, potrebujemo trajnostno oskrbo, vemo tudi, da se zvišuje odstotek ljudi, ki se bojujejo z demenco. Tega se bomo lotili z vso resnostjo.«

 

Zbranim je zaželel prijeten dan še naprej, čestital pa je tudi vsem prejemnikom priznanj.  

 

Vlada bo tudi v prihodnje nadaljevala z ukrepi za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev. Zavedamo se, da ne moremo izpolniti vseh ukrepov naenkrat, nadaljevali pa bomo z že ustaljeno prakso, kot sta usklajevanje pokojnin in letni dodatek za vse upokojence, ki bo že prihodnje leto večji za 18 milijonov evrov. Pokojnine se bodo prihodnje leto zvišale predvidoma za 2,8 %. Postopoma bo treba urediti tudi dvig odmernega odstotka in dvojni status upokojencev – oba ukrepa terjata nekaj več časa za temeljito analizo ter konkreten zakonski predlog, ki bo predvsem pravičen za vse kategorije zavezancev. Prav tako bo vlada storila vse, da bo v naslednjem letu sprejet dolgo pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi. 

 

Leta 2017 je Zveza društev upokojencev Slovenije prvič v svojem 70-letnem delovanju organizirala poseben dogodek – Dan ZDUS-a. Po besedah organizatorjev so se zaradi dobrih odzivov odločili, da bo dogodek postal tradicionalen in bo potekal vsako leto zadnjo sredo v mesecu novembru.


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi