Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade o dogovoru o brexitu: S sprejetim sporazumom bodo negativne posledice izstopa manjše

Predsednik vlade Marjan Šarec se je danes v Bruslju udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta, kjer so voditelji EU-27 soglasno potrdili sporazum o izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije ter sprejeli politično izjavo o prihodnjih odnosih EU z Združenim kraljestvom.

 

Voditelji sedemindvajseterice so se seznanili s poročilom o poteku in zaključku pogajanj z Združenim kraljestvom glede njegove zahteve po izstopu iz Evropske unije.

 

Predsednik vlade je po koncu vrha pohvalil delo glavnega pogajalca Barnierja, čeprav, po njegovih besedah, danes ni razloga za veselje. Pozdravlja pa, da je EU-27 s potrditvijo sporazuma prispevala k temu, da bodo negativne posledice izhoda manjše, kot bi bile sicer. Izrazil je tudi upanje, da bo tudi britanska stran v prihodnjih tednih in mesecih ravnala preudarno.

 

Ob tej priložnosti so izmenjali tudi stališča o prihodnjih odnosih med obema stranema, ki so bili začrtani v politični deklaraciji, ki so jo voditelji sprejeli danes. Ta oblikuje okvir za prihodnje odnose med Evropsko unijo ter Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske. Politična deklaracija opredeljuje smernice prihodnjega delovanja EU in Združenega kraljestva na najrazličnejših področjih, predvsem na področju gospodarskega sodelovanja, sodelovanja na področju varnosti ter sodelovanja institucij Evropske unije in Združenega kraljestva.


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi