Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade se v Bruslju drugi dan udeležuje rednega zasedanja Evropskega sveta

Včerajšnje zasedanje so voditelji zaključili z delovno večerjo, ki je bila namenjena aktualnemu stanju glede brexita. Voditelji so bili enotni, da so pogajanja zaključena in da ni možnosti, da se pogajanja ponovno odpirajo. Opredelili so dodatna pojasnila v pomoč britanski premierki v ratifikacijskem postopku na Otoku. Hkrati so se zavzeli za okrepitev priprav na strani EU na posledice brexita v luči vseh morebitnih scenarijev.

  

Na današnjem plenarnem zasedanju so največ pozornosti namenili migracijam, pri čemer so voditelji ponovno razpravljali o implementaciji celostnega pristopa, kot je bil dogovorjen na junijskem zasedanju Evropskega sveta. Migracijski trendi upadajo, je pa pred nami še veliko zakonodajnega dela, da bomo pripravljeni na nadaljnje migracijske izzive. Dotaknili so se tudi ukrepov za odpravo ovir enotnega trga in izmenjali stališča glede aktualnih zunanjepolitičnih vprašanj.

  

Ob zaključku so razpravljali še o reformi ekonomske in monetarne unije ter sprejeli smernice za njeno nadaljnjo poglobitev. Obenem so finančnim ministrom podelili mandat, da v luči dogovorjenega v prihodnje oblikujejo ukrepe, ki bodo predstavljali ključen steber stabilne in predvidljive EU. 


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi