Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade se v Davosu udeležuje 49. letnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma

 

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se v dneh od 23. do 25. januarja 2019 na povabilo prof. Klausa Schwaba, ustanovitelja in izvršnega predsednika Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), udeležuje 49. letnega srečanja v Davosu.

  

Premier je danes sodeloval na panelu na temo globalizacije 4.0, kjer so voditelji razpravljali o izzivih, ki jih prinaša globalizacija. Ker je gospodarska rast začela kazati znake upočasnjevanja, naraščajoče ekonomske in geopolitične konkurence ter vse večjih tehnoloških in ekoloških motenj, svet potrebuje skupne ukrepe za ohranjanje gospodarske rasti ter prenovljen okvir za globalno sodelovanje. V razpravi so sogovorniki razpravljali o tem, kakšne voditelje in kakšne vodstvene pristope potrebuje svet, da izkoristimo priložnosti ter ublažimo tveganja v času globalizacije 4.0. Ključno sporočilo, ki ga je predsednik vlade prenesel do sogovornikov, je, kaj bo po Davosu drugače. Ali smo res iskreni v svojih namenih? Vsi se zavedamo ključnih izzivov in težav, s katerimi se sooča svet – od neenakosti do podnebnih sprememb. Del sveta še vedno živi v ekstremnem pomanjkanju, medtem ko bogatejši postajajo še bogatejši prav na račun revnih in podnebja. Odgovornost vseh voditeljev, gospodarstvenikov, mednarodnih institucij in civilne družbe je večja kot kadar koli prej.

  

Premier Marjan Šarec je sodeloval tudi na panelu, kjer so voditelji držav v okviru debate, ki sta jo vodila španski primer Pedro Sanchez in predsednik WEF Borge Brende, razpravljali o prihodnosti Evrope ter o letu 2019 kot odločilnem letu za Evropo s ključnim vprašanjem, kako se lahko Evropa združi, da pokaže solidarnost in močno vodstvo v svetu vedno bolj konkurenčnega ter večpredstavnega sveta. Premier je na panelu spregovoril o pristopu, načinu dela in grajenju zaupanja znotraj EU, ki je po njegovem prepričanju nujno, saj potrebujemo trdno, združeno ter učinkovito Evropo, ki bo temeljila na vzajemni solidarnosti pri uresničevanju naših skupnih ciljev.

  

Ob robu Svetovnega gospodarskega foruma se je predsednik vlade danes srečal tudi z nekaterimi voditelji držav, najvišjimi predstavniki mednarodnih institucij in gospodarstva.

   

S predsednikom Evropske investicijske banke (EIB) Wernerjem Hoyerjem sta spregovorila o nadaljnjem sodelovanju med Slovenijo in EIB s poudarkom na pripravi dokončne finančne konstrukcije projekta drugega tira, pri čemer so v teku pogovori na ministrski in tehnični ravni o sodelovanju EIB. Kot je v pogovoru poudaril premier, je projekt drugega tira strateško pomemben tako za Slovenijo kot za Evropo, zato verjamemo, da bo EIB konstruktivna pri svoji odločitvi glede sodelovanja pri sofinanciranju projekta.

   

Premier se je srečal tudi s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, voditelja pa sta srečanje namenila pogovorom o gospodarskem sodelovanju, krepitvi odnosov med državama in najaktualnejših mednarodnih vprašanjih ter širitvi Evropske unije.

   

Ob robu foruma se je srečal tudi z generalnim sekretarjem Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Josejem Gurrio. Kratko srečanje sta izkoristila za pogovor o delovanju Slovenije znotraj OECD-ja in prihodnjem sodelovanju.

   

Danes je predvideno še srečanje predsednika vlade z glavnim izvršnim direktorjem skupine Novartis Vasantom Narasimhanom, pogovor pa bo tekel o nadaljnji vlogi Slovenije znotraj skupine Novartis, ki je največji tuji vlagatelj v Sloveniji. Predvideni sta tudi srečanje z Mattom Brittinom, predsednikom Googlovega oddelka za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko, ter srečanje državnega sekretarja mag. Vojmirja Urlepa z Michelom Van Der Belnom, podpredsednikom Microsoftovega oddelka za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko.


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi