Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade sprejel GS NATO Stoltenberga

»Slovenija je varna država, prizadevanje za ohranitev miru pa temelj našega delovanja v zavezništvu.«

Na povabilo predsednika vlade Marjana Šarca je Slovenijo danes obiskal generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg. 


Predsednik vlade je gosta z vojaškimi častmi sprejel na Brdu pri Kranju. Kot je uvodoma povedal, mu je v veliko veselje, da lahko že na samem začetku mandata pozdravi generalnega sekretarja zveze NATO, kljub spoznavnemu obisku pa so bili pogovori izčrpni in vsebinsko usmerjeni.

Predsednik vlade je poudaril pomembnost članstva v zvezi NATO za Slovenijo, saj gre za družino držav članic, s katerimi nas družijo skupni interesi in vrednote. Ena izmed ključnih vrednot je prav varnost, ki je v našem vsakdanjem življenju bistvenega pomena za blaginjo državljank in državljanov.  

Kolektivna varnost, ki temelji na aktivnem članstvu v zavezništvu, ostaja za Slovenijo temeljna podstat zagotavljanja nacionalne varnosti. Varnost ni brezplačna in ima svojo ceno. Delitev bremen v zavezništvu nam omogoča, da je ta cena čim nižja. Dodal je, da se zaveda, da so bile v preteklosti dane politične zaveze, da bomo obrambne izdatke vzdrževali na ravni 2 % BDP. »Povečanje izdatkov pa ni povezano le z zavezo NATU. Pomembno je, da se zavedamo, da naš obrambno-varnosti sistem potrebuje posodobitve zaradi nas samih in zaradi naše varnosti,« je poudaril predsednik vlade.

Sam se bo zavzemal za postopno povečevanje obrambnih izdatkov, pri tem pa pričakuje, da bomo skozi strateške dokumente, ki jih izdelujemo, alocirali prioritete, ki nagovarjajo sodobne varnostne izzive – na eni strani predvsem izzive kibernetskega časa in prostora, na drugi strani pa sistema zaščite in reševanja.

Pogovor je nanesel tudi na konkretne izzive slovenskega nacionalnovarnostnega sistema. Urejen in ustrezno financiran sistem nam omogoča zagotavljanje ustrezne stopnje varnosti doma ter polnopravno sodelovanje z našimi partnerji in zavezniki. Vlada intenzivno naslavlja vsa odprta vprašanja in izzive, med njimi zagotovitev sredstev za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske.  


Posnetek izjave  


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi