Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade sprejel svojce bazoviških žrtev

 

Predsednik vlade je sprejel Matjaža in Marka Bidovca, nečaka in pranečaka ene od štirih bazoviških žrtev, ki sta mu predstavila aktivnosti svojcev žrtev fašističnega režima. Z razumevanjem je prisluhnil svojcema, ki si želita predvsem javno prepoznavo domoljubnega ravnanja in trpljenja bazoviških žrtev ter pomoč pri postopkih, ki bodo usmerjeni v sodno rehabilitacijo.

Predsednik vlade je ob tem jasno povedal svoje mnenje, da se je lastne zgodovine treba spominjati na ustrezen in primeren način. Hkrati je poudaril, da ga skrbijo ideje in besede visokih funkcionarjev onkraj naše meje, ki smo jim bili priča v zadnjem času. V luči teh dogodkov je pretekli teden v Bruslju ob robu zasedanja Evropskega sveta opomnil tudi predsednika Evropskega parlamenta. Njegove besede so bile, po mnenju premierja, nož v srce, zato želi pogovore z njim, v luči omenjenih zgodovinskih dogodkov, nadaljevati.  

V pogovoru je poudaril, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo Republika Slovenija ohranjala jasen spomin na Bazovico kot opomin na zlo, ki ga je povzročil fašizem med vojno ter že tudi v 20-ih in 30-ih letih prejšnjega stoletja najprej primorskim Slovencem in nato celotnemu slovenskemu narodu.

 

 


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi