Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade sprejel svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo

Predsednik vlade je danes sprejel svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo leta 1991. V nagovoru je poudaril, da je današnji dan namenjen vsem, ki so dali in izgubili največ za našo domovino.

»Bliža se praznik dneva samostojnosti in enotnosti. To je praznik, ki je začrtal pot osamosvojitve. Takrat smo imeli v Slovenji plebiscit, ki je izrazil večinsko voljo naroda, da želi živeti v svoji državi, da želimo svobodno odločati o svojem življenju. Čez pol leta vas je čakala najtežja preizkušnja. Začela se je vojna za samostojnost. Vsako leto, ko se spomnimo teh dogodkov, smo hkrati veseli, da imamo svojo državo, a po drugi strani žalostni, ker je terjala tudi žrtve. Kmalu bo 30 let, odkar imamo svojo državo. Včasih je v javnosti vtis, kot da se ne zavedamo, kaj država pomeni. Včasih je tudi zelo užaloščeno, ko nekateri govorijo, da bi bilo bolje, da se ne bi osamosvojili. Da leta 1918 Rudolf Maister ne bi priključil Štajerske in bi bili pod Avstrijo. To so težke besede tistih, ki ne vedo, kaj je to trpljenje, kaj je to vojna, kaj je to državnost. Nimajo vsi narodi te priložnosti. Slovenci jo imamo. Imamo svojo državo, ki jo včasih tudi kritiziramo. Nismo vedno z njo zadovoljni, ampak je naša. Zakaj je naša? Zato, ker so nam jo priborili tisti, katerih v spomin sedimo tukaj in se posledično pogovarjamo o preteklih dogodkih. Vaši svojci so dali največ, kar so imeli. Dali so svoja življenja. In če nam vsem ni všeč življenje v tej državi, smo jo dolžni spoštovati že zaradi njih. Kajti oni niso umrli zato, da bi mi danes rekli, da države ne potrebujemo, da nam je vse odveč, da so prazniki odveč in da nam ni potrebno biti ponosni na nič. Nasprotno. Vsakič, ko greste na njihov grob, ko prižgete svečko, izrazite svoje spoštovanje, svojo veliko izgubo, ki je dala največ. Rodila je novo državo. Vsaka smrt, ki je bila v tej vojni, nas spominja, da smo jo dolžni spoštovati, jo ljubiti in zlasti mlade vzgajati v tem duhu. Zato samo jamramo, tarnamo in se pritožujemo, kako je drugje vse boljše. Pa ni. Tudi pri nas je marsikaj dobrega. Samo če se sami ne bomo imeli radi, nas tudi drugi ne bodo imeli.«

Predsednik vlade se je ob koncu vsem zahvalil za današnje srečanje. Zaželel jim je mirne božične praznike v krogu svojih najdražjih, veliko zdravja, veselja in uspehov tudi v novem letu. »Miren in doživet tudi praznik dan samostojnosti in enotnosti – ponosno ste lahko, kajti dali ste največ, kar ste imeli,« je še zaključil misli.  


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi