Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade v Bruslju poudaril spoštovanje temeljnih evropskih vrednot

Bruselj, 10. 10. 2018 – Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se je mudil na obisku v Bruslju, kjer se je srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem. Obisk po nastopu funkcije predsednika vlade je bil namenjen izmenjavi pogledov na aktualna vprašanja v Evropski uniji in predstavitvi ključnih pričakovanj ter glavnih političnih prioritet nove vlade. Ob robu obiska se je slovenski premier srečal tudi s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu.

Predsednik vlade Marjan Šarec se je danes mudil na delovnem obisku v Bruslju. V okviru svojega prvega obiska v tujini se je srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Voditelja sta spregovorila o aktualnih temah, ki bodo na dnevnem redu oktobrskega zasedanja Evropskega sveta. Izmenjala sta poglede na pogajanja o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, pri čemer je predsednik vlade poudaril, da Slovenija v celoti podpira prizadevanja, da čim prej pridemo do sporazuma o izstopu Združenega kraljestva, ki ne bo v nasprotju s temeljnimi načeli Evropske unije. Govorila sta tudi o možnih rešitvah pri spopadanju z izzivi migracij in o vprašanjih prihodnosti Evropske unije nasploh. Slovenski premier je predsedniku Tusku predstavil tudi svojo oceno aktualnih razmer na Zahodnem Balkanu.

Na srečanju s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem sta voditelja razpravljala o pričakovanjih glede pogajanj o brexitu, vprašanju migracij, krepitve nadzora zunanje meje EU in problematiki nadzora na notranjih mejah Evropske unije. Premier je ob tem pozdravil napore Komisije v smeri krepitve evropske mejne in obalne straže, ob tem pa poudaril pomen čimprejšnje vrnitve na polno delovanje schengenskega sistema, kjer sta se strinjala, da je notranje nadzore meja potrebno čim prej odpraviti. Slovenija zagovarja dosledno izvajanje veljavnih predpisov, a opozarja, da ima izraba pravnih instrumentov za notranjepolitične potrebe ene države lahko negativne posledice za druge države. Izpostavil je tudi pomen sodelovanja z državami Zahodnega Balkana. Ob tem je zagotovil, da bo Slovenija še naprej aktivna pri iskanju skupnih rešitev na področju migracij, prav tako bomo še naprej glede na zmogljivosti izkazovali potrebno solidarnost v odnosu do držav članic EU. Sogovornika sta na kratko spregovorila tudi o implementaciji arbitražnega sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer je predsednik vlade ob tem izrazil zadovoljstvo, da je Evropska komisija že lansko leto pozvala obe državi k implementaciji sporazuma, žal pa jasne volje za implementacijo arbitražne sodbe s strani Hrvaške ni bilo razvidne. Poudaril je, da Slovenija trdno stoji na stališču spoštovanja mednarodnega prava in razsodbe arbitražnega sodišča.


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi