Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Predsednik vlade: »Vse generacije so pomembne za razvoj naše države«

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije se je danes na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani udeležil slovesnega odprtja Dnevov medgeneracijskega sožitja. Omenjena tridnevna prireditev se letos odvija prvič in je osrednji letni dogodek Zveze društev upokojencev Slovenije.

 

 

Kot je premier povedal uvodoma, je idejo o dogodku – Dnevih medgeneracijskega sožitja – takoj ocenil za dobro, saj ceni proaktivnost, ideje in želje narediti nekaj novega, še posebej če je vse to v duhu medgeneracijskega sodelovanja.

  

»Mislim, da je danes srečanje pristnega veselja in zadovoljstva, da v naši potrošniški družbi še znamo sodelovati in videti sočloveka. Samo čakati vedno, kaj ti bo kdo dal ali naredil zate, in pri tem ne storiti ničesar, vodi v razočaranje«.

  

Nadaljeval je, da so vse generacije pomembne za razvoj naše države, ki je sicer po številu prebivalcev med manjšimi, ampak prav ljudje so njeno največje bogastvo. »Včasih so generacije znale živeti drug z drugim. Včasih je bil to normalen način življenja, ko so starejši prenašali svoje izkušnje na mlajše. Danes je svet veliko bolj individualen, veliko bolj si želi vsak živeti sam zase in včasih prezre sočloveka. To pa ne pomeni, da ni mogoče prav današnji dan tisti, ko si bomo rekli, da bo odslej nekaj drugače.«

  

Spomnil je tudi, da vsaka malce starejša generacija kaj hitro izgublja stik z mladimi, zato je nadvse pomembno ta stik ohranjati. »Mladim je potrebno dati priložnost, da naredijo določeno stvar sami, pa četudi se kdaj izkaže kot napaka. Starejši generaciji pa moramo omogočiti, da njihove izkušnje pridejo prav. Nikogar ne smemo odrinjati na rob družbe in le če bomo sodelovali, potem bomo zagotovo uspešni,« je še zaključil premier.

  

Ob koncu je Zvezi društev upokojencev Slovenije zaželel veliko uspeha na vseh področjih delovanja, ki jih ni malo.

  

Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) je največja nevladna organizacija, ki po njihovih besedah združuje več kot 190.000 članov, postavlja v ospredje medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost. Na pobudo omenjene organizacije je bila ustanovljena Medgeneracijska koalicija Slovenije – MeKoS, v kateri sodelujejo še Dijaška organizacija Slovenije, Študentska organizacija Slovenije in Mladinski svet Slovenije. Organizatorja prireditve sta ZDUS in Gospodarsko razstavišče, soorganizatorja Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS ter Ministrstvo za okolje in prostor RS, sicer pa so prireditev podprla oziroma na njej sodelujejo še ministrstva za zdravje, za javno upravo, za izobraževanje, znanost in šport, infrastrukturo, za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter za kulturo.

Prvi Dnevi medgeneracijskega sožitja obravnavajo aktualno temo, ki posredno zadeva vse generacije: trg dela in upokojevanje. Organizatorji pričakujejo konstruktivne razprave o aktualnih temah, želijo prisluhniti mnenju ljudi, ponujajo pa tudi prostor za predloge, ki jih bo nato MeKoS oblikoval v pozitivne zakonodajne pobude. V treh dneh se bo na Odru sožitja predstavilo tudi več kot 60 dramskih, vokalnih, folklornih in plesnih skupin iz vse Slovenije. Program spremlja še sejemska razstava, na kateri sodelujejo omenjena ministrstva, nevladne organizacije, podjetja idr., ki želijo obiskovalce seznaniti s svojimi storitvami in izdelki. Skupno se predstavlja 100 ponudnikov.

  


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi