Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

Premier nagovoril obiskovalce Operne noči v Mestnem parku

 

V mariborskem Mestnem parku je nocoj v okviru festivala Ezl ek potekala prireditev z naslovom »Operna noč v Mestnem parku«, ki je pritegnila množico ljubiteljev opernih arij. Pred začetkom koncerta je predsednik vlade Marjan Šarec kot častni pokrovitelj dogodka v pozdravnem nagovoru pozdravil obiskovalce, člane Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča, soliste in zbor mariborske operne hiše.

 

Premier je v nagovoru spomnil na 100-letnico mariborskega SNG, ki jo mesto praznuje letos. »100-letnica skoraj sovpada z osvoboditvijo Maistrovega mesta, ko je Rudolf Maister leta 1918 zbral pogum in med avstrijskimi častniki povedal, da se bo odslej naprej govorilo slovensko in bo Maribor za vedno slovensko mesto. In 100-letnica ustanovitve SNG Maribor je čudovita priložnost, da se spomnimo, kaj vse lepega se je dogajalo v tej ustanovi in koliko smo bili deležni kulture. Naj bo tako tudi vnaprej – naj se SNG Maribor razvija naprej, naj nam nudi lep in kakovosten progam.«

Zbranim je zaželel lep večer in spomnil, da človeku zaigra srce, ko vidi toliko zbranih poslušalcev na večer kulture, ko bodo besede utihnile in dale prostor glasbi.

   

Ob robu

Operna noč v Mestnem parku, v organizaciji Slovenskega narodnega gledališča Maribor in društva Ezl ek, je tradicionalni dogodek, ki ima poseben vpliv na kulturni utrip mesta ob Dravi, saj že peto leto zapored večtisočglavi množici obiskovalcev brezplačno ponuja vrhunska umetniška doživetja. Program koncerta ob zaključku operne sezone sestavljajo najlepše operne arije, dueti in zbori iz zakladnice klasične glasbe. Letošnja Operna noč v Mestnem parku predstavlja tudi uvod v praznovanje stoletnice obstoja Slovenskega narodnega gledališča Maribor – osrednje kulturne institucije v mestu in v severovzhodni Sloveniji, ki s svojo umetniško ustvarjalnostjo vse od nastanka opravlja neprecenljivo kulturnopolitično vlogo. S svojim delovanjem je v stotih letih obstoja mestu in širšemu okolju pustila trajen in neizbrisen pečat – gledališče je postalo središče tako kulturno-umetniškega kot družbenega in družabnega življenja v mestu ter širši okolici. V tem času so se v gledališču izmenjale številne generacije gledaliških ustvarjalcev in ustvarjalk, ki so s svojo umetniško ustvarjalnostjo vse od nastanka leta 1919 opravili neprecenljivo vlogo razvijanja ter ohranjanja slovenske nacionalne in kulturne identitete.

   


ČASOVNO OBDOBJE

Potrdi