Skoči na vsebino »

Izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije – brexit

Vlada Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske je 29. marca 2017 začela postopek o izstopu iz Evropske unije. Ta naj bi se zaključil do 29. marca 2019.


Pogajanja o prihodnji ureditvi odnosov med EU in Združenim kraljestvom se bodo lahko začela po izstopu ne glede na scenarij odhoda.


časovnica brexita


Po datumu izstopa lahko stopi v veljavo Sporazum o izstopu Združenega Kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije, če ga potrdi tudi parlament Združenega kraljestva. S tem bi se začelo prehodno obdobje urejanja nadaljnjih odnosov, ki bi trajalo do 1. januarja 2021. Prehodno obdobje bi bilo mogoče podaljšati za največ dve leti.


Če Sporazum o izstopu v Združenem kraljestvu ne bo potrjen in do dogovora o izstopu ne bi prišlo, 21-mesečno prehodno obdobje ne bo nastopilo. V tem primeru bo 30. marca 2019 za Združeno kraljestvo prenehal veljati pravni red EU. Ta scenarij izstopa Združenega kraljestva iz EU imenujemo tudi trdi brexit.Ne glede na scenarij izstopa, bo imel odhod Združenega kraljestva iz EU posledice na praktično vseh področjih sodelovanja. Posledice bomo občutili tako posamezniki (državljani) kot gospodarski subjekti (pretok blaga, storitev, kapitala, delovne sile, pravice državljanov, vizna politika, logistika, carinski in drugi postopki, osebni podatki itd.) in politika. V nadaljevanju smo zato zbrali ključne informacije in pojasnila, konkretna vprašanja pa lahko pošljeten tudi na naslov brexit.mzz@gov.si.

 
Vsebine o brexitu na tej spletni strani bomo sproti posodabljali z novimi informacijami


Če imate kot državljan ali predstavnik podjetja, ki posluje z Združenim kraljestvom, konkretno vprašanje o posledicah Brexita, ga lahko posredujete na brexit.mzzping@govpong.si.


Aktualno

Zakon o ureditvi določenih vprašanj v primeru izstopa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije brez sporazuma o izstopu: