Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije – brexit

Vlada Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske je 29. marca 2017 začela postopek o izstopu iz Evropske unije. Ta naj bi se glede na določila Lizbonske pogodbe zaključil do 29. marca 2019. A voditelji držav članic so na Evropskem svetu 23. marca 2019 rok najprej podaljšali do 12. aprila 2019, potem pa na izrednem srečanju 10. aprila ta rok podaljšali do 31. oktobra 2019. Združeno kraljestvo lahko EU zapusti tudi prej, če bo britanski parlament potrdil ločitveni dogovor.Pogajanja o prihodnji ureditvi odnosov med EU in Združenim kraljestvom se bodo lahko začela po izstopu ne glede na scenarij odhoda.


Po datumu izstopa lahko stopi v veljavo Sporazum o izstopu Združenega Kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije, če ga potrdi tudi parlament Združenega kraljestva. S tem bi se začelo prehodno obdobje urejanja nadaljnjih odnosov, ki bi trajalo 21 mesecev. Prehodno obdobje bi bilo mogoče podaljšati za največ dve leti.


Če Sporazum o izstopu v Združenem kraljestvu ne bo potrjen in do dogovora o izstopu ne bi prišlo, 21-mesečno prehodno obdobje ne bo nastopilo. V tem primeru bo 31. oktobra 2019 za Združeno kraljestvo prenehal veljati pravni red EU. Ta scenarij izstopa Združenega kraljestva iz EU imenujemo tudi trdi brexit.Ne glede na scenarij izstopa, bo imel odhod Združenega kraljestva iz EU posledice na praktično vseh področjih sodelovanja. Posledice bomo občutili tako posamezniki (državljani) kot gospodarski subjekti (pretok blaga, storitev, kapitala, delovne sile, pravice državljanov, vizna politika, logistika, carinski in drugi postopki, osebni podatki itd.) in politika. V nadaljevanju smo zato zbrali ključne informacije in pojasnila, konkretna vprašanja pa lahko pošljeten tudi na naslov brexit.mzz@gov.si.

 
Vsebine o brexitu na tej spletni strani bomo sproti posodabljali z novimi informacijami


Če imate kot državljan ali predstavnik podjetja, ki posluje z Združenim kraljestvom, konkretno vprašanje o posledicah Brexita, ga lahko posredujete na brexit.mzzping@govpong.si.


Klicni center Europe Direct: vprašanja o posledicah Brexita lahko naslovite tudi na  klicni center Europe Direct, a na voljo so pojasnila v angleškem, francoskem, nemškem, italijanskem in španskem jeziku. Center je dosegljiv vsak dan, tudi med vikendom, od 9:00 do 18:00 ure. Telefonska številka je: 00 800 67891011.


Aktualno

Zakon o ureditvi določenih vprašanj v primeru izstopa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije brez sporazuma o izstopu: