Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Gospodarsko sodelovanje in trgovina

Z izstopom (tako dogovorjenim kot brez dogovora) bodo podjetja iz Slovenije, ki poslujejo z Združenim kraljestvom, občutila določene spremembe. V primeru izstopa brez dogovora bi s 30. marcem 2019 nastopila pravila Svetovne trgovinske organizacije (WTO) za carinske tarife in kvote na dobrine, ki se bodisi uvažajo iz Združenega kraljestva v EU ali obratno.

Če dogovora o izstopu ne bo, bo Združeno kraljestvo postalo z vidika EU tretja država brez preferencialnega sporazuma (državljani in poslovni subjekti Združenega kraljestva bodo postali  subjekti tretje države). Za blago po poreklu iz Združenega kraljestva se bodo uporabljala pravila WTO in carinske stopnje MFN ('most favoured nation'), kar bo enako veljalo za blago po poreklu iz EU pri uvozu v Združeno kraljestvo. Pravo EU bo v Združenem kraljestvu prenehalo veljati. Če ne bodo pravočasno sprejeti nujni zakonodajni predlogi in dvostranski dogovori, bodo prenehala veljati vsa dovoljenja, certifikati, tudi vzajemno priznavanje poklicnih kvalifikacij, izdanih potrdil ipd. Nastale bodo težave zaradi uvedbe kontrol na meji (carinske kontrole, fitosanitarne kontrole, pravice potrošnikov, podaljšanje postopkov, težave v logistiki).

Več informacij za podjetja na straneh Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo , Ministrstva za finance (Finančna uprava)  in Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin .


Ocene makroekonomskih posledic izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije je pripravil Urad za makroekonomske analize in razvoj in so vključene v publikacijo Pomladanska napoved gospodarskih gibanj 2019. 


Podatke o povezanosti Slovenije in Združenega kraljestva z vidika blagovne menjave je zbral Statistični urad RS .