Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Pravice državljanov

Če bo prišlo do dogovora o izstopu, bodo slovenski državljani v času veljavnosti Sporazuma o izstopu oz. prehodnega obdobja še naprej lahko potovali v Združeno kraljestvo kot sedaj. Prav tako bodo ahko v času prehodnega obdobja v Združeno kraljestvo potovali z osebno izkaznico, kar pa se bo verjetno končalo po koncu prehodnega obdobja, vendar končna odločitev glede tega še ni bila sprejeta. Državljani EU, ki se bodo želeli zaposliti v Združenem kraljestvu, bodo morali za to pridobiti pravilno obliko vizuma. Postopki bodo predvidoma enaki, kot so postopki za državljane tretjih držav, ki se želijo zaposliti v Združenem kraljestvu.

Če Sporazum o izstopu ne bo potrjen, je britanska stran že najavila, da naj bi glede potovanja na začetku obveljal trenutno veljaven režim, ki omogoča potovanje z veljavno osebno izkaznico. Podobno je tudi na strani EU Evropska komisija že podala predlog uredbe o izvzetju državljanov Združenega kraljestva iz vizumske obveznosti, vendar pod pogojem, da so vsi državljani EU prav tako izvzeti iz vizumske obveznosti Združenega kraljestva.

Glede državljanov EU, tudi slovenskih in njihovih družinskih članov, ki že prebivajo v Združenem kraljestvu je britanska stran najavila, da naj ne bi bilo sprememb glede statusa, pravice za prebivanje, zaposlitve, zdravstvenega in socialnega zavarovanja in drugih oz. bodo te, tudi v primeru izhoda brez dogovora, urejene kot to predvideva Sporazum o izstopu. Državljani EU, ki na ozemlju Združenega kraljestva prebivajo pred 29. marcem 2019, naj bi lahko še naprej živeli in nadaljevali svoje življenje na splošno. Še naprej bodo lahko delali, študirali in dostopali do ugodnosti in storitev v Združenem kraljestvu na enaki podlagi, kot zdaj.


Tudi Evropska komisija je v svoji decembrski komunikaciji pozvala države članice, da zavzamemo velikodušen pristop do vprašanja pravic državljanov Združenega kraljestva v EU, pod pogojem, da bo tak pristop do državljanov EU zavzelo Združeno kraljestvo. Države članice smo tudi pozvane, da državljanom Združenega kraljestva, ki v državah članicah na dan izstopa legalno prebivajo, zagotovimo nadaljnji status legalnih rezidentov.  Tako kot vse druge države članice Slovenija pripravlja ustrezne ukrepe za nadaljnje urejanje statusa britanskih državljanov, ki prebivajo v Sloveniji v primeru neurejenega izstopa. Več v poglavju o statusu državljanov Združenega kraljestva v Sloveniji.

Aktualno

Zakon o ureditvi določenih vprašanj v primeru izstopa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije brez sporazuma o izstopu: