Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Odgovor 1

Ali in kakšne ukrepe je Slovenija pripravila oz. jih pripravlja v primeru izstopa brez dogovora?

Glede na to, da je dobršen del vsebinskih področij v izključni oz. pretežni pristojnosti Skupnosti, Slovenija aktivno spremlja rešitve, ki jih predvsem glede delovanja notranjega trga EU predstavlja Evropska komisija. Ta bo namreč v prvi vrsti zadolžena za ureditev področij kot so trgovina, carina, transport, podnebna politika itd.

Glede na analize večine ministrstev morebitne nujne prilagoditve slovenske zakonodaje zaradi izstopa Združenega kraljestva iz EU ne bodo potrebne.  Vsekakor bo treba v primeru neurejenega izstopa urediti pravne podlage za zagotavljanje pravic državljanov Združenega kraljestva, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče (pravica bivanja in pridobivanja ustreznih dokumentov, nabor pravic, ki izhaja iz koordinacije sistemov socialne varnosti).


V okviru vlade je organizirana medministrska koordinacija, ki jo vodi Ministrstvo za zunanje zadeve in usklajuje informacije o postopkih v zvezi z izstopom Združenega kraljestva iz EU, ter je pristojno za zagotavljanje teh pristojnim organom in zainteresirani javnosti.