Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Odgovor 2

Kako bo po brexitu glede potovanj slovenskih državljanov v Združeno kraljestvo?

Slovenski državljani bodo v času veljavnosti Sporazuma o izstopu oz. prehodnega obdobja še naprej lahko potovali v Združeno kraljestvo kot sedaj. Prav tako bodo v času prehodnega obdobja v Združeno kraljestvo potovali z osebno izkaznico, kar pa se bo verjetno končalo po koncu prehodnega obdobja, vendar končna odločitev glede tega še ni bila sprejeta.

Tudi v primeru, da Sporazum o izstopu ne bo potrjen, je Združeno kraljestvo najavilo, da naj bi glede potovanja na začetku obveljal trenutno veljaven režim, ki omogoča potovanje z veljavno osebno izkaznico. Podobno je tudi na strani EU Evropska komisija že podala predlog uredbe o izvzetju državljanov Združenega kraljestva iz vizumske obveznosti, vendar pod pogojem, da so vsi državljani EU prav tako izvzeti iz vizumske obveznosti Združenega kraljestva.


Državljani EU, ki se bodo želeli zaposliti v Združenem kraljestvu, bodo morali za to pridobiti pravilno obliko vizuma. Postopki bodo predvidoma enaki postopkom za državljane tretjih držav, ki se želijo zaposliti v Združenem kraljestvu.