Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Odgovor 3

Kako bo z zdravstvenim zavarovanjem v Veliki Britaniji v povezavi z brexitom med dopusti v letu 2019? Ali bo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja še vedno v veljavi in ali bo potrebno imeti zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini?

Glede na to, da Združeno Kraljestvo še ni ratificiralo izstopnega sporazuma, ni možno podati natančnega odgovora, kaj bo po 30. marcu 2019.


Če pride do "urejenega izstopa", bo v veljavi prehodno obdobje, v katerem bi lahko za morebitne nujne zdravstvene storitve koristili Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.


V primeru neurejenega izstopa bi postalo Združeno kraljestvo tretja država. V tem primeru bo treba za zdravstvene storitve uveljavljene v Združenem kraljestvu plačati in nato zahtevati povračilo stroškov na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ta bi vam vrnil stroške nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči v višini ustreznega deleža povprečne cene takih storitev v Sloveniji v skladu z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja.


Svetujemo, da se v vsakem primeru, zavarovanci pred potovanjem obrnejo na ZZZS . Priporočljivo je, da  pred potovanjem sklenejo tudi zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.