Skoči na vsebino »

Razstava

Zgodbe iz zapuščine (Slovenija in nasledstvo po Jugoslaviji)

  

V okviru mednarodne konference Sporazum o vprašanjih nasledstva – 15 let pozneje je bila v Državnem zboru na ogled razstava Zgodbe iz zapuščine (Slovenija in nasledstvo po Jugoslaviji), ki jo je pripravil Arhiv Republike Slovenije v sodelovanju z RTV Slovenija in Diplomatskim arhivom Ministrstva za zunanje zadeve.

 

Leta 1991, ko je razpadla Socialistična federativna republika Jugoslavija (SFRJ), je bilo treba urediti vprašanje njenega nasledstva med pet enakopravnih suverenih držav naslednic. Po dolgotrajnih pogajanjih ob pomoči mednarodne skupnosti, ki so trajala skoraj deset let, so Bosna in Hercegovina, Zvezna republika Jugoslavija (danes Srbija), Hrvaška, Makedonija in Slovenija v palači Hofburg na Dunaju 29. junija 2001 podpisale Sporazum o vprašanjih nasledstva.

  

Sporazum je ključni del enega najpomembnejših političnih procesov v regiji, ki je konec 20. stoletja sledil razpadu Jugoslavije, nastanku novih, neodvisnih držav, tudi Slovenije, ter njihove vključitve v mednarodno skupnost. Ker gre za prvo mednarodno pogodbo med vsemi državami nekdanje Jugoslavije in ker ureja nerešena pravna in vsebinska nasledstvena vprašanja, je imenovana celo »Mirovna pogodba Jugoslavije«. 

  

Namen razstave je predstaviti vsebino in pomen sporazuma, ki je bil ob podpisu prepoznan kot znamenje upanja stabilnosti v regiji in temelj za dobre sosedske politične, gospodarske in kulturne odnose med novimi državami. Razstava predstavlja ključne dogodke, povezane s sporazumom, ter konkretne dosežke Slovenije na področju nasledstva od osamosvojitve naprej. 

 

Ob otvoritvi v hramu slovenske demokracije je izšel  članek v reviji Sinfo (2.2 MB). 

    

Razstava po otvoritvi v Državnem zboru potuje po državah naslednicah. Tako jo je oktobra 2016 ob svečani otvoritvi novih prostorov Veleposlaništva Slovenije v Sarajevu otvoril minister za zunanje zadeve g. Erjavec, nato pa je bila do sredine novembra 2016 v sodelovanju z Muzejem Sarajeva razstavljena v stavbi iz 16. stoletja - galeriji "Brusa bezistan". Od decembra 2016 do januarja 2017 je bila v sodelovanju z Državnim arhivom Makedonije na ogled najprej v Muzeju makedonskega boja za državnost in samostojnost v Skopju ter nato v prostorih Državnega arhiva Makedonije.

    

V prvi polovici oktobra je bila razstava na ogled v prostorih slovenskega društva Sava v Beogradu, pred koncem leta 2017 pa še v Hrvaškem državnem arhivu v Zagrebu. Turnejo je zaključila v Karlovi univerzi v Pragi konec januarja 2018.

 

V letu 2017 je gostovala v naslednjih mestih nekdanje SFRJ


 

 
Članek

Bojan Cvelfar, direktor Arhiva RS