Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Krepitev trga dela

Še večja zaposlenost
Poudarek na zaposlovanju mladih
Uvedba sistema vajeništva

  

V letu 2016 nameravamo še izboljšati tudi razmere na trgu dela. Po 1,5-odstotnem povišanju zaposlenosti v letu 2016, se v naslednjih dveh letih pričakuje še nadaljnja rast. To se bo zrcalilo tudi v nadaljnjem zmanjšanju brezposelnosti, ki naj bi se v povprečju leta 2016 znižala pod 109.000 oseb.

  

Še naprej bomo stremeli k zmanjševanju brezposelnosti med mladimi ter nadaljevali z dobro prakso spodbujanja zaposlitev brezposelnih mladih oseb.

  

Pripravljamo tudi spremembe za bolj fleksibilen trg dela, vendar ne na račun zmanjšanja zaščite in pravic delavcev. Želimo, da bi bile vse oblike dela dostojne, pravične in da bi bile, kar se da podobne – tako po pravicah (socialna, zdravstvena, pokojninska varnost) kot tudi po dolžnostih.

  

Ker ugotavljamo, da se povečuje prepad med zaposlenimi, ki delo opravljajo na podlagi pogodbe o zaposlitvi (pogodbe za določen ali nedoločen čas), ter tistimi, ki delo opravljajo (zakonito ali nezakonito) v drugih oblikah dela, se pri ukrepih na trgu dela nikakor ne bomo omejili zgolj na čim večjo stopnjo delovne aktivnosti prebivalstva – vsaj tako pomembno je tudi, da posameznikom zagotovimo dostojno delo.

  

Aktivnosti v tekočem letu bodo tako usmerjene v dograjevanje načela varne prožnosti za vse udeležence na trgu dela. V sodelovanju s socialnimi partnerji bomo skušali identificirati morebitna neskladja med namenom in prakso znotraj obstoječe delovne zakonodaje, dvigniti učinkovitost nadzora nad uporabo posameznih oblik dela in okrepiti pravno, ekonomsko in socialno varnost delavcev v t.i. atipičnih oblikah dela.

  

Veliko pozornost bomo namenili prenovi sistema poklicnega izobraževanja in usposabljanja. V teku so priprave na vnovično uvedbo sistema vajeništva.