Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Slovenci v zamejstvu in po svetu

Razvoj slovenske kulture v zamejstvu in po svetu
Vzpostavljanje čezmejnih regij
Vzpostavitev mreže slovenskih znanstvenikov

  

Še naprej bomo spodbujali razvoj slovenske kulture v zamejstvu in po svetu in zagotavljali prostor za kulturo v verigi Slovenskih hiš.

  

Zavzemali se bomo za učinkovitejše izvajanje koncepta Slovenskega jezika in identitete v spodbujanju in sofinanciranju učenja jezika.

  

Poskrbeli bomo za dokončno konsolidacijo slovenskih knjižnih središč in slovenskih hiš ter okrepitev aktivnosti s področja ustvarjalnosti (slovenski zamejski orkester, podpora slovenskim avtorjem), knjige (znamka slovenska knjiga), kulture (kulturni centri in programi) in narodne identitete (jezik in narodotvornost).

  

Izvedli bomo sanacijski načrt za Slovence v Avstriji (znanstveni instituti, tednik Novice, Korotan Dunaj) in razvojni načrt za Slovence v Italiji (Videmska in Goriška pokrajina).

  

Izvajali bomo aktivnosti za vzpostavljanje čezmejnih regij (bilateralni odnosi, podpora čezmejnim konferencam, bilateralnim in trilateralnim odnosom obmejnih regij, podpora evropskim projektom).

  

Nadaljevali bomo prizadevanja za spreminjanje »bega možganov« v »kroženje možganov.

  

Skupaj z ostalimi resorji in institucijami bomo vzpostavili mrežo/seznam slovenskih znanstvenikov v zamejstvu in po svetu ter si prizadevali za njihovo aktivno vključevanje v oblikovanje zakonodaje oziroma strategij v RS.

  

Tesneje bomo sodelovali z mladinskimi organizacijami v Sloveniji in zamejstvu in z organizacijo več poslovnih konferenc spodbujali sodelovanje Slovencev zunaj RS na področju gospodarstva.

Okrepiti želimo tudi sodelovanje slovenskih gospodarskih predstavništev (OZS) in zamejskih gospodarskih predstavništev ter tako aktivno podpreti čezmejne regijske projekte, ki vključujejo interese oziroma razvoj slovenske narodne skupnosti v zamejstvu ter krepijo čezmejno sodelovanje oziroma skupne gospodarske in kulture regije.