Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Več zdravja

Krajše čakalne dobe
Preglednejše podeljevanje koncesij
Preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

  

Analiza zdravstvenega sistema v Sloveniji je pokazala, da so slabosti našega sistema upravljanje in vodenje ter financiranje, zato bomo to prednostno uredili. Preoblikovalo se bo dosedanje prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, zakonsko se bodo določile pravice in obveznosti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

  

Nadaljeval se bo razvoj novega koncepta delovanja službe nujne medicinske pomoči. Vzpostavljena bo dispečerska služba zdravstva in področje delovanja helikopterske nujne medicinske pomoči. Ena od prednosti dispečerskega centra bo na primer povezava med dispečerjem in klicočim vse do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči na kraj dogodka in pregled nad ekipami na terenu, kar pomeni, da bo do bolnika prišla najbližja ekipa nujne medicinske pomoči.

  

Obetajo se spremembe na področju omejevanja porabe tobačnih in povezanih izdelkov: nov zakon bo celovito urejal področje omejevanja uporabe tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, saj le tako lahko prispevamo k zmanjšanju razširjenosti kajenja in velike škode, ki jo zaradi kajenja trpijo tako posamezniki kot celotna družba.

  

Na novo bo urejeno razpisovanje, podeljevanje in nadzor nad koncesijami. Te se bodo podeljevale na javnem razpisu, za določen čas. Podrobneje se bo opredelilo vsebino koncesijske pogodbe in zagotavljanje učinkovitega nadzora nad njenim izvajanjem.

  

Spremembe Zakona o pacientovih pravicah bodo pomembno vplivale na obvladovanje čakalnih dob.