Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Kaj bo rezultat mojega sodelovanja?

Predlogi za nadaljnji razvoj Evropske unije

 

Prispevki, ki so jih dali državljani na posvetovanjih v Sloveniji, so del širše zgodbe, ki je nastajala na ravni Evropske unije. Rezultati vseh posvetovanj po državah članicah in spletnega posvetovanja, ki ga je pripravila Evropska komisija v sodelovanju s 96 naključno izbranimi državljani iz 27 držav članic EU, so bili zbrani v  skupnem poročilu (58 KB). O njem so razpravljal voditelji in institucije EU. Vseevropska posvetovanja z državljani o prihodnosti Evropske unije imajo tako posvetovalno vlogo.
 
Zbirno poročilo je bilo pripravljeno decembra 2018. O njem so voditelji EU razpravljali na svojem decembrskem srečanju in bodo ponovno maja 2019 v romunskem mestu Sibiu. Do posameznih predlogov se bodo opredelili in tudi sprejeli odločitve, kako naprej.


Nalagam ...


POVZETEK ZA SKUPNO POROČILO POSVETOVANJ V DRŽAVAH ČLANICAH EU

Slovenija ima izkušnje z vključevanjem javnosti v razprave o evropskih zadevah že vse od časa, ko smo se pripravljali na vstop v EU, prav tako iz časa predsedovanja Svetu EU leta 2008. Ko se je začelo posvetovanje o prihodnosti EU po gospodarski in monetarni krizi v času pred volitvami v Evropski parlament 2014, se je Slovenija vključila v to posvetovanje s projektoma: "EU Si ti" (2012–2013) in "Več Evrope – več Slovenije" (2013–2014). Oba projekta je vlada izvedla v sodelovanju s predstavništvoma Evropske komisije in Evropskega parlamenta ter nevladnimi organizacijami.
 
Po napovedi izstopa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ter pred volitvami v Evropski parlament leta 2019 smo zadnji dve leti izvajali projekt posvetovanj "Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti".
 
Z zavestjo o nujni vključitvi državljanov v dialog o prihodnosti EU se je slovenska vlada z veseljem odzvala tudi na pobudo za vseevropsko posvetovanje z državljani o prihodnosti EU. Zaradi volilnega leta v Sloveniji smo imeli na voljo omejen časovni okvir, saj smo z dogodki v tem okviru začeli po parlamentarnih volitvah junija in končali septembra še pred lokalnimi volitvami.

Naše poročilo, ki sledi skupnemu vzorcu strukture za nacionalno poročilo, obsega predstavitev nacionalnih posvetov, ki smo jih izvedli v projektu "Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti, in predstavitev dodatnih posvetovanj z državljani v lokalnih skupnostih, ki smo jih izvedli v okviru skupne vseevropske pobude.