Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Kakšno je stališče Slovenije?

V razpravi o prihodnosti EU se soočajo pogledi 27 držav članic. Gre za pogajalski proces, ki bo zahteval skupne imenovalce in kompromise, zato morajo biti temeljna slovenska izhodišča dovolj okvirna, da bodo omogočala zadostno mero pogajalske prožnosti, hkrati pa jasna v ključnih načelih, ki izhajajo iz glavnih slovenskih interesov v zvezi z razvojem EU.

 

 Načelna izhodišča Republike Slovenije glede ključnih vsebinskih področij za razpravo o prihodnosti Evropske unije (84 KB) so oblikovana na podlagi

in dosedanjih sprejetih izhodišč za udeležbo na zasedanjih posameznih sestav Sveta EU in Evropskega sveta, potrjenih na vladi in predstavljenih v Državnem zboru, ki so jih predstavniki slovenske vlade v okviru razprav v EU zastopali doslej.

 

Agenda voditeljev  je osredotočena na konkretna področja, ki so v ospredju skrbi državljanov EU in izhajajo iz Bratislavske izjave: migracije in zunanje meje, notranja in zunanja varnost, gospodarski in socialni razvoj ter mladi. Agenda predlaga tudi korake, ki so nujni za udejanjanje srednjeročnih ciljev iz Rimske izjave: varna EU, EU blaginje in trajnostnega razvoja, socialna EU in močnejša EU v svetu. Poleg tega pa agenda vključuje tudi nekatera druga vprašanja, kot so institucionalna vprašanja, obravnava naslednjega večletnega finančnega okvira, področje notranjega trga itd.

 

Bela knjiga Evropske komisije o prihodnosti Evrope :