Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Kdaj, kje in kako lahko sodelujem?

Posvetovanja po Sloveniji

 

Slovenija ima izkušnje z vključevanjem deležnikov in civilne družbe v razprave o evropskih zadevah od predpristopnega časa. Na ravni EU je postalo posvetovanje o prihodnosti Evrope zelo aktualno zaradi gospodarske in finančne krize, zlasti intenzivno je bilo pred volitvami v Evropski parlament leta 2014. Slovenija se je vključila v ta posvetovanja s projektoma "EU Si ti " (2012–2013) in "Več Evrope – več Slovenije " (2013–2014).

 

Po napovedanem izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske se je znova pojavila potreba po iskanju novih modelov prihodnje integracije. V ta namen je potekal projekt posvetovanja "Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti ".

 

Posveti med junijem in oktobrom 2018 so bili namenjeni neposrednemu dialogu državljanov. Teme razprav so se ravnale po relevantnosti za posamezno občino, da smo zajeli različna mnenja z različnih območij. Dialoga z državljani ne vidimo kot projekt, ampak neprestan proces. V letu 2019 zato nadaljujemo s posveti v lokalnih okoljih.

Spletno posvetovanje
Dekle s prenosnim računalnikom

V vseevropskem projektu posvetovanj so državljanke in državljani lahko sodelovali tudi preko vseevropske spletne platforme . Svoje skrbi, upe in pričakovanja glede prihodnosti EU so lahko izrazili v kateremkoli uradnem jeziku Evropske unije, tudi slovenščini seveda.

 

 
Posvetovanja v 2019

fotografija Ajdovščine

Posvetovanja o Evropske unije z državljani v njihovem lokalnem okolju nadaljujemo tudi v 2019. Prvo bo potekalo v Ajdovščini 5. aprila ob 14. uri v Hiši mladih Ajdovščina.
 Vabilo (43 KB)


Drugo posvetovanje o prihodnosti EU v 2019 bo potekalo v Slovenskih Konjicah 29. maja ob 16. uri v Dvorani Konjičanka.
 Vabilo (77 KB)
Posvetovanja v 2018

idrijska čipka

V Sloveniji je potekalo prvo posvetovanje v seriji vseevropskega procesa vključevanja državljanov v razprave o prihodnosti EU dne 7. junija 2018 med 17. in 19. uro na gradu Gewerkenegg v Idriji

 


Posvetovanja z državljani o prihodnosti Evropske unije nadaljujemo 13. septembra 2018 med 17. in 19. uro v dvorani Turističnega kompleksa Jezero v Kočevju

 

 

Kočevje, Vasja Mainč

20. septembra pa se nam lahko pridružite na naslednjem posvetovanju, ki bo tokrat med 17. in 19. uro potekalo v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

 

Slovenj Gradec, www.slovenjgradec.si