Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

21.8.18

Tretji posvet o prihodnosti EU z državljani v Slovenj Gradcu

Vlada Republike Slovenije in Mestna občina Slovenj Gradec organizirata posvetovanje o prihodnosti Evropske unije z naslovom 'Kakšno Evropsko unijo si želimo državljani?'. Posvet bo potekal v četrtek, 20. septembra 2018 od 17. do 19. ure v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. 

  

Posvetovanje z državljani/kami organiziramo v okviru vseevropskega projekta, na pobudo francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Po odločitvi o izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz EU smo si ostale članice vzele čas za razmislek in pogovor o tem, kako naprej. Med aprilom in oktobrom 2018 bodo tako po vsej EU potekala posvetovanja z vami, evropskimi državljani in državljankami. Svoja razmišljanja o skupnih evropskih temah, ki jih prepoznavate kot pomembne, problematične, perspektivne ali kritične lahko do konca oktobra delite tudi preko spletnega posvetovanja , ki ga je na Dan Evrope, 9. maja 2018, odprla Evropska komisija.

  

V Sloveniji smo z državljani/kami vodili posvetovanja o evropskih temah že vse od časa vključevanja v EU. Dodana vrednost tokratnega projekta pa je njegova vseevropska dimezija, ki bo prinesla novo kakovost idej Evropejcev o prihodnosti EU. Vodilo pri organizaciji posvetovanj so načela transparentnosti, političnega pluralizma in odprtosti za različna mnenja državljanov. Rezultati vseh posvetovanj bodo zbrani v poročilu za voditelje držav in vlad EU, ki bodo o tem razpravljali na zasedanju Evropskega sveta decembra 2018, pa tudi na vrhu v Sibiu maja 2019, tik pred volitvami v Evropski parlament. 

  

Slovenj Gradec, koroško mesto, ki si kot glasnik miru OZN prizadeva za širitev kulture miru in nenasilja, je izjemno odprto v svet in lahko zato pomembno prispeva tudi k razpravi o prihodnosti Evropske unije. 

  

Poleg občanov in občank se bodo posvetovanja udeležili predstavniki občine, vlade in institucij EU. 

Na posvetovanju boste imeli priložnost glasno razmišljati o tem, kakšno EU si želite. Da bi bila naša razprava čim bolj učinkovita in osredotočena, smo pripravili nekaj iztočnic:

  

  1. čutite prisotnost EU v svojem vsakdanjem življenju, čutite pripadnost EU, skupnim evropskim vrednotam (solidarnost, različnost, demokracija, socialna blaginja) in evropsko identiteto;
  2. kakšni so izzivi za posameznika, občino, regijo, državo in EU na področju delovne mobilnosti, ki jo omogoča notranji trg EU;
  3. kakšna naj bo vloga EU pri zagotavljanja miru v svetu – mnenja in predlogi mesta, glasnika miru.

Časovno obdobje

Potrdi