Prva obletnica vlade Alenke Bratušek

Vlada predsednice Alenke Bratušek ob nastopu mandata ni imela dobre popotnice: Slovenija se je nahajala v primežu špekulativnih finančnih trgov, na domačem političnem prizorišču pa je prevladoval občutek nezaupanja in nestabilnosti. Toda kljub številnim črnogledim napovedim lahko preteklo leto pozitivno ocenimo.

 

Tudi najnovejši statistični podatki, ki kažejo, da se gospodarska aktivnost vendarle izboljšuje (v zadnjem četrtletju 2013 je bila dosežena 2,1 odstotna gospodarska rast), so le pika na i izredno pomembnemu dejstvu, da pritisk mednarodnih institucij in špekulativnih finančnih trgov na našo državo že nekaj mesecev popušča. Izviti državo iz tega primeža je bila prva prioriteta ob nastopu vlade predsednice Alenke Bratušek in naloga je zagotovo bila uspešno opravljena. Obresti na našo desetletno obveznico so se ob imenovanju gibale okoli psihološke meje 7 odstotkov, danes so pri štirih odstotkih. Še več: konec februarja so dosegle najnižjo vrednost v zadnjih treh(!) letih, in sicer 4,02.

Vzporedno s krepitvijo zaupanja v Slovenijo na mednarodnem prizorišču je vlada sprejemala nujne ukrepe za konsolidacijo javnih financ in stabilizacijo bančnega sektorja. Sprejeta sta bila proračuna za leti 2014 in 2015, s čimer je bilo zagotovljeno stabilno poslovanje države, hkrati pa je vlada Alenke Bratušek v Državnem zboru prestala tudi glasovanje o zaupnici.

 

Ker je privatizacija izjemno pomembna z vidika zmanjševanja javnega dolga, je bil že spomladi 2013 oblikovan seznam 15 podjetij, v katerih namerava država odprodati svoj delež – dve podjetji sta že bili prodani. Da s privatizacijo resno misli, je slovenska vlada tujim investitorjem pokazala tudi z organizacijo t.i. naložbenih konferenc v državah, kjer delujejo potencialni strateški partnerji. Omenjene konference so že bile uspešno izvedene v Moskvi, Parizu, Düsseldorfu in Milanu, naslednji na vrsti pa je London.

 

Ponovni zagon gospodarstva ostaja ključna vladna prioriteta. Toda če sta bila ključna gospodarska ukrepa do sedaj zagotavljanje virov financiranja gospodarstvu in pomoč podjetjem v težavah, se pozornost že preusmerja k prestrukturiranju podjetij, ki je po besedah ministra Čuferja ključni pogoj za doseganje ponovne gospodarske rasti.

 

Med vladnimi prioritetami prihodnjih mesecev bo zagotovo tudi prevetritev zdravstvenega sistema, nadaljevanja boja proti korupciji, gospodarskemu kriminalu ter sivi ekonomiji ter izboljšanje položaja in zaposlovanja mladih.

 

Kot je nedavno dejala predsednica vlade, lahko v prihodnost zremo optimistično, a realistično, saj kljub znakom okrevanja kriza še nikakor ni minila. Slovenija se (skupaj z večino evropskih držav) nahaja na pomembni razvojni prelomnici, zato je nujen strateški razmislek, kako želimo živeti v naši državi. Cilj sedanje vlade je, da Slovenija spet postane uspešna država, ob tem pa ohrani socialno pravičnost in solidarnost – ne samo do naslednjih volitev, ampak predvsem za prihodnje generacije.
 

 

Foto: Tamino Petelinšek, STA
Foto: UKOM

dr. Uroš Grilc, minister za kulturo

 

"Krepitev položaja slovenske kulture dosegamo z novo kulturno politiko." 

Foto: UKOM

Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve

 

 

"Gospodarska diplomacija ostaja na vrhu prioritet."

 

 

Foto: UKOM

dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport

"Znanje je temeljnega pomena. Sledimo ideji razvoja vsakega posameznika do vrhunca njegovih zmožnosti in sposobnosti."

Foto: UKOM

dr. Senko Pličanič, minister za pravosodje

 

"Sodstvo je glede na leto 2012 za 10% zmanjšalo število nerešenih zadev in pri pomembnejših zadevah za 19,3% zmanjšalo sodne zaostanke." 

Foto: UKOM

dr. Gregor Virant, minister za notranje zadeve

"Boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji je pomemben dosežek in tudi ena ključnih prioritet ministrstva."

Foto: UKOM

Dejan Židan, minister za kmetijstvo in okolje

"Prioritete ministrstva so priprava novega načrta upravljanja z vodami, soočanje s podnebnimi spremembami in prilagajanje na novo kmetijsko politiko."

Foto: UKOM

dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

"Eno ključnih področij še vedno ostaja tudi boj z brezposelnostjo, za kar potrebujemo gospodarsko rast. Ključni inštrument ministrstva pa je aktivna politika zaposlovanja."

Foto: STA

Alenka Trop Skaza, ministrica za zdravje

"Prioriteta je priprava zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter s tem povezane spremembe dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Načrtujem tudi krepitev primarne zdravstvene ravni in centralizacijo nabave v zdravstvu."

Foto: UKOM

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu

"Financiranje slovenskih organizacij v zamejstvu in po svetu bo poslej selektivnejše in usmerjeno na rezultate."

Foto: UKOM

Metod Dragonja, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo

"Glavna prioriteta gospodarskega ministrstva do konca leta 2015 bo oživitev gospodarske rasti, in sicer s podporo izvozu in ustvarjanjem pogojev za oživitev investicij."

Foto: UKOM

Samo Omerzel, minister za infrastrukturo in prostor

"Na vseh velikih [infrastrukturnih] projektih so sklenjene ključne izvajalske pogodbe in so v fazi izvedbe, dva manjša projekta pa sta v zaključni fazi oddaje del. Navedene aktivnosti so omogočile rekordno črpanje EU sredstev v letu 2013 (več kot 80% realizacija)."

Foto: UKOM

Roman Jakič, minister za obrambo

"Pomemben del udejstvovanja na dvostranski ravni predstavljala podpora državam Zahodnega Balkana pri izvajanju obrambnih reform ter vključevanju v evro-atlantske integracije"