Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu

   

Namen in cilj Nacionalnega akcijskega načrta Republike Slovenije za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu je zagotoviti uresničevanje Smernic Organizacije združenih narodov za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu in prispevati k zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic v gospodarskih dejavnostih na nacionalni, regionalni in mednarodni ravni ter doprinesti k skladnosti politik na tem področju. 

   

Z nacionalnim načrtom želi Republika Slovenija okrepiti dejavnosti za zagotavljanje spoštovanja človekovih pravic v gospodarskih dejavnostih v celotni vrednostni verigi ter dodatno razvijati sodelovanje med državo, podjetji in gospodarskim združenji, sindikati, nevladnimi organizacijami ter drugimi deležniki.

    

Vsi našteti deležniki so sodelovali pri pripravi dokumenta, vključeni pa bodo tudi v komisijo, ki bo vsaki dve leti izvajala pregled nad uresničevanjem zavez in dajala priporočila.

   

Prednostne naloge
  • preprečevanje diskriminacije in neenakosti ter promocija enakih možnosti
  • promocija in varstvo temeljnih delavskih pravic, tudi v transnacionalnih podjetjih oz. v celotni proizvodni verigi
  • preprečevanje in boj proti trgovini z ljudmi 
  • varstvo okolja, ohranjanje narave in trajnostni razvoj
  • razvoj obveze skrbnega pregleda človekovih pravic.

 

Nacionalnemu akcijskemu načrtu so priložene tudi smernice za izvajanje skrbnega pregleda človekovih pravic v gospodarstvu.

     Ministrstvo za zunanje zadeve bo v petek, 31. maja 2019, skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo v organiziralo Slovenski forum o odgovornem poslovnem ravnanju in človekovih pravicah v gospodarstvu.  Več