Skoči na vsebino »

Minister za okolje in prostor

Jure Leben

rojen 22. 4. 1981 

Master of Science, Združeno kraljestvo Velika Britanija in Severna Irska, Oxford Brookes University

 

Jure Leben je v Združenih državah Amerike zaključil študij na področju ocenjevanja in varstva okolja in pridobil naziv Bachelor of Science (BSc). Zatem je v Veliki Britaniji ob delu v transportnem inštitutu TRL – tam je bil zadolžen za ocenjevanje transportnih sistemov in presojo njihovih vplivov na okolje - študiral na Oxford Brookes University ter uspešno končal specialistični okoljski študij. V svojem zaključnem delu je raziskoval povezave med nacionalnimi razvojnimi kazalci in količino implementirane tehnologije vodika in gorivnih celic. Ob delu na TRL je bil prejemnik štipendije, ki jo podeljuje evropski sklad Marie Curie. Na britanski University of Hertfordshire je zaključil še študij filozofije.

 

Leta 2008 je prevzel vodenje Centra za obnovljive vire energije in varstvo okolja v Pivki, kariero pa kasneje nadaljeval na Službi vlade za podnebne spremembe, kjer je bil zadolžen za razvoj politik na področju energije in novih zelenih tehnologij ter za vodenje EU projektov. Leta 2012 se je zaposlil na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, kjer je vodil implementacijo ECO oznake in eko inovacij ter bil vodja medresorske delovne skupine za zelena javna naročil in namestnik vodje medresorske delovne skupine za zeleno davčno reformo.

 

Leta 2016 je prevzel položaj državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in na njem vodenje največjega državnega infrastrukturnega projekta, gradnjo drugega tira. Na tem položaju je deloval do izvolitve na položaj ministra za okolje in prostor.

Photo: STA


Kontakti ministrstva

Ministrstvo za okolje in prostor

Dunajska 48, 1000 Ljubljana

T: 01 / 478 70 00
E: gp.mopping@govpong.si

W: www.mop.gov.si